­ YILDIRIM BAYEZİD BEDESTENİ | Kültür Portalı

Yıldırım Bayezid Bedesteni - Bursa

Yıldırım Bayezid tarafından 14. yüzyılın sonunda yapılmış olup, Osmanlı İmparatorluğu zamanında yapılan ilk bedestendir. Günümüzde bankaların üstlenmiş oldukları paranın ve değerli eşyaların güvenle saklanması görevi o dönemde bedestenler tarafından karşılanmaktaydı. Bankacılığın ve borsacılığın çekirdeğini oluşturan bu yapı, ülkedeki en değerli mallarının alınıp, satıldığı ve kıymetli eşyaların saklandığı bir yer olarak kullanılmıştır. Ulu Cami'den Kapalı Çarşı'ya giden yolun hemen sağındadır. Günümüzde Kuyumcular Çarşısı olarak kullanılmaktadır. Giriş kapısı üzerinde kabartma olarak kufi ve nesih karışımı ile yazılmış Kelime-i Tevhit kitabesi vardır. "Bazestân" yazısı ise batı kapısı üzerinde yer alır. Bugün bedesten içerisinde 32, dışarısında da 68 dükkan bulunur. Bedesten, Bursa'nın Kapalı Çarşı yangını sırasında (1956) yanmış, kullanılamaz hale gelmiş ve 1960 yılında restorasyon geçirmiştir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bedesten
Bursa merkez Ulu Cami alt kısmında bulunan çarşıya yürüyerek ulaşılabilir.
Atatürk Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11885    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2021 Cuma