­ ÇARIKÇILIK | Kültür Portalı

Çarıkçılık - Bursa

El Sanatları

Anadolu insanının tarlada, bahçede giydiği çarık kullanım alanın daralmasıyla günümüzde artık Halk Oyunlarında ve evlerin şark köşelerinde bir süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Çarık 1960’lı yıllara kadar tarlada çalışan köylülerin yaygın olarak kullanıldığı, günlük yaşamında da giydiği temel bir ihtiyaçtır. Daha sonraki yıllarda tarımda makineleşmeyle birlikte insan gücünün ve karasabanın yerini tarım makinelerinin almasıyla birlikte çarığın kullanımı da yok olmaya yüz tutmuştur. Bununu yanında köyden kente göç sonucunda insanların şehirleşmesi, ayakkabı sanayinin gelişmesi de çarıkçılığın yok olması nedenlerindendir.

Bursa’da çarıkçılığın son durumu ise bu mesleğin yok olmak üzere olduğunu göstermektedir. Bursa Merkezde çarıkçılık mesleği ile uğraşan bir tane çarık ustası kalmıştır. Çarıkçılık mesleğinin bu duruma düşmesinde kazancının az olması ve buna bağlı olarak da çırak yetiştirilmemesi bu mesleğin bitmesine neden olmuştur.

Çarık yapımı: Çarık yapımında şaplı manda derisi kullanılmaktadır. Deriler tabakhaneden elde edilir. Derinin kalınlığı çarığın kullanım alanına göre değişmektedir. Tarlada kullanılacaksa kalın deri, Halk oyunlarında kullanılacaksa ince deri kullanılmaktadır. Manda derisi öncelikle boy boy kesilir. Çarıkçılıkta bu kesme işine Davlum deniliyor. Bayanlar için 15 santim eninde, erkeler içinse 16,5 santim eninde çift çift boylar kesilir. Ortaya çıkan dikdörtgen şeklindeki deriler keskilerle burun kısmı delinerek ince sırımla dikilir. Çarığın dili olan parçası sonradan ilave edilmektedir. Bu kısma takılan boncuk ise süs amacıyla konulmaktadır. Daha sonra çarığın yan tarafları bir dar bir geniş alarak kesilir. Bu deliklerden sırım geçirilir. Sırım geçirildikten sonra gürgen veya meşeden yapılmış ahşap kalıplara çarıklar giydirilir. Kalıbın şeklini alan çarıklar kurumaya bırakılıyor. Kalıp çıkarıldıktan sonra hemen kurumaması ve yumuşak kalması için içine motor yağı sürülüyor. Çarık kullanıma hazır hale geliyor.

Kaynak: ÇARIKÇI. E (2000) Bursa Halk Kültürü Alan Araştırması, Folklor Araştırmacısı Z. KONDAKÇI (yazılı olarak çalışılmıştır) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi.

Görüntülenme Sayısı : 5172    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2020 Pazartesi