­ ÇORAPÇILIK | Kültür Portalı

Çorapçılık - Bursa

El Sanatları

Malzemesi yün veya pamuk iplik olan çorapları örerken iğ adı verilen beş küçük şiş kullanılmaktadır. İğler yaklaşık 10-15 santim uzunluğunda bir ucu çengelli çelikten yapılmış şişlerdir. Düz demir çubuklar eğe ve zımparanın yardımıyla pürüzsüz yuvarlak hale getirilmekte, iğin ucuna eğe ardımı ile çengel şekli verilmektedir. Şişin ucundaki çengel sayesinde daha hızlı çorap örmektedirler. Çorabın ana malzemesi olarak krem renginde kuzu yünü kullanırken, motifler için renkli yün veya sentetik iplik kullanılmaktadır.

Bursa çok göç alan bir kent olması nedeniyle kültürel anlamda farklılıkları da bir arada yaşamaktadır. Her kültür kendi çorap motifi, örme tekniğini beraberinde getirmiş ve günümüze kadar yaşatmıştır. Özellikle Karacabey İlçesi'ne bağlı Yenikaraağaç Köyü çorapçı köy olarak tanınmakta ve ördükleri Drama Çorabı ile isimlerini duyurmaktadır. Drama çorabı dışında, ”Yörük çorabı”, “Pomak çorabı” gibi her kültürün kendini motifleri ile ifade ettiği çorap çeşitleri bulunmaktadır.

Çoraplar boyutlarına göre üçe ayrılmaktadır. 18 ilmekten oluşan erkek çorabı 15 veya 16 ilmekten kadın çorabı 12 ilmekten çocuk çorabı örülmektedir. İlmeklere “din” denir her şişe 18 ilmek geçirilir. Kadınların giydiği çetik denilen patikler ve ebe çorabı denilen desenli kısa çorapların tamamı elde örülmektedir. Bu çoraplar örmeye burun kısmından başlanıyor ilmek sayısı artırılarak örülmektedir.

Kaynak: KONDAKÇI, Z. (2005) Bursa El Sanatları Çorap Kültürü Konulu Halk Kültürü Alan Araştırması, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 3971    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı