­ SEMERCİLİK | Kültür Portalı

Semercilik - Bursa

El Sanatları

Semerin kullanım alanlarının daralması semere olan ihtiyacı da azaltmaktadır. Bursa’da iki semer ustası bulunmaktadır. Semer yapılırken kullanılan malzemeler ilçelerden temin edilmektedir. Semerin ahşap kısmında kullanılan gürgen ağacı dağ köylerinden, tabaklanmış keçi derisi Balıkesir’den getirilmektedir. Keçi derisini doldurmak için kullanılan sazlar Bursa’nın merkezine yakın göllerden toplanmaktadır.

Semer yapımına gürgen ağacından “kasnak” yapılarak başlanır. Kasnak yay şeklinde iki parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulmaktadır. Kasnağın üzerine içi saz ile doldurulmuş keçi derisi monte edilir. Keçi derisinin üzeri keçe ile kaplanır. Semerin ön ve arka kısmını da belirtilir. Renkli ponponlar sadece binek olarak kullanılacak olan semerlere takılmaktadır, yük taşımak için yapılan semerlere süs takılmaz. Semer, kullanım alanları dışında turistik hediyelik eşya olarak tasarlanarak yapılmaktadır.

Kaynak: YOĞURTGAN:K ( 2000, 11 Kasım ) El Sanatları Konulu Alan Araştırması kapsamında yapılan görüşme . Bursa il Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi.

Görüntülenme Sayısı : 3706    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Ekim 2020 Salı