­ ALAADDİN PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

Alaaddin Paşa Camii - Bursa

Kimlik
Adı Alaaddin Paşa Camii
Envanter No 199 A
Harita No -
Mah. Köy - Mevkii Alaaddin Mahallesi
Adres Alaaddin Mahallesi Sur içi, Devlet Hastanesi Arkası
Pafta 279
Ada 854 y:4746
Parsel 6 y:1
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş
Diğer Özellikler
Yaptıran Alaaddin Bey
Yapım Tarihi 1326
Yapan -
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe -
Vakfiye -
Genel Tanım Cami, içten 8,13 x 8,30 metre ölçüsünde, kare planlıdır. Sol taraftaki minarenin kürsü kısmı, son cemaat yeri duvarına gömülmüştür. Harim kısmı büyük bir kubbe ile örtülmüştür.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu
Taşıyıcı Yapı
Üst Yapı
Dış Yapı
Süsleme Elemanları
Rutubet
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde bir hayli hasar gören caminin 1861-62 yıllarında yapılan tamirinde bazı kısımlarını değiştirilerek, revakı yeniden yapılmış cephesine de Türk minaresine uygun olmayan üçgen biçimde bir alınlık yapılmıştır. Yıkılan yerler yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1960 yılında cami Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yeniden tamir edildi.
Ayrıntılı Tanımı Sur içinde, Devlet hastanesinin arkasındaki Alaaddin Caddesi’nin sonunda yer almaktadır. Erken Osmanlı dönemini anlatan kaynaklara göre, Osman Gazi’nin oğullarından ve Orhan Bey’in kardeşi Alaaddin Bey tarafından 1326 yılında yaptırılmıştır. Bursa’da yapılan ilk cami olarak bilinmektedir. 1855 depreminde bir hayli hasar gören caminin 1861-62 yıllarında yapılan tamirinde bazı kısımlarını değiştirilerek, revakı yeniden yapılmış cephesine de Türk minaresine uygun olmayan üçgen biçimde bir alınlık yapılmıştır. Yıkılan yerler yeniden tamir edilerek ibadete açılmıştır. 1960 yılında cami Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından yeniden tamir edildi. Cami, içten 8,13 x 8,30 metre ölçüsünde, kare planlıdır. Sol taraftaki minarenin kürsü kısmı, son cemaat yeri duvarına gömülmüştür. Harim kısmı büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Tuğla ile örülen minarenin şerefe altında mermerden kozalak motifleri vardır. Avlunun batısında çok sayıda eski ve güzel taşlı mezarlar vardır. Bursa’da yine kale içinde, kaplıca kapısının hemen iç tarafında Alaaddin Bey’in bir mescidinin daha olduğu bilinmekte ise de ne zaman yıkıldığı ve nerede olduğu bilinmemektedir.
Su VAR
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım
Bugünkü Kullanımı
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 30.01.2010/5449
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA -DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ ALBÜMÜ
Ekler
Revizyon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2568    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma