­ İBNİ BEZZAZ (BEKÇİ) CAMİİ | Kültür Portalı

İbni Bezzaz (Bekçi) Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Hoca Taşkın Mahallesi
Adres Hoca Taşkın Mahallesi İncirli Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran İbni Bezzaz
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Sekizgen Kasnağa oturan kurşun kaplı kubbe ile örtülüdür. Cami alt ve üstte sekizer kasnakta 19 pencere ile aydınlatılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Son cemaat yeri ve ana mekan çatılı iken 1979 yılında aslına uygun olarak yaptırılmıştır. Son olarak 1986 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İncirli Caddesi’nden Emirsultan Mezarlığı’na giderken sağ tarafta, cadde üzerindedir. Cami, İbni Bezzaz adıyla anılan Mehmet b. Mehmet Kerderi tarafından 15. yüzyıl başlarında yaptırılmıştır. Bu zat, Hanefi fıkhına uygun fetvaları “el-Fetava’l-Bezzaziyye” adlı bir mecmuada toplamıştır. Caminin giriş kapısı, ortadan geçmeli taşlarla işlenmiş, basık kemerli, mermer sövelidir. Üzerinde Ayet-i Kerime ve çivi başlarıyla süslü bir su motifi yer almaktadır. Sekizgen Kasnağa oturan kurşun kaplı kubbe ile örtülüdür. Cami alt ve üstte sekizer kasnakta 19 pencere ile aydınlatılmaktadır. Beden duvarları iki sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve aralarına dikey tek tuğlalar kullanılarak örülmüştür. Son cemaat yeri ve ana mekan çatılı iken 1979 yılında aslına uygun olarak yaptırılmıştır. Cami birçok felaket geçirdiği için büyük ölçüde özgünlüğünü yitirmiştir. Haziresinde çok sayıda eski mezar bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA -DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2464    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2014 Pazartesi