­ ÇOBANBEY TÜRBESİ | Kültür Portalı

Çobanbey Türbesi - Bursa

Adı Çobanbey Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Mollaarap Mahallesi
Adres Mollaarap Mahallesi Çoban Bey Caddesi Yıldırım/Bursa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Yer yer moloz taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapı, 6,45 x 6,45 metre iç ölçüsünde, kare planlı, üzeri basık bir kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarından kubbeye geçiş üçgenler aracılığı ile sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mollaarap Mahallesinde, kendi adıyla anılan sokakta yer alan türbe, Osmanlı İmparatorluğunun kurucularından Osman Bey'in oğlu Çoban Bey'e aittir. Yapım tarihini belirleyen yazıtı bulunmamaktadır. XIV. yy. başlarında yapıldığı yazılı kaynaklarda belirtilmektedir. Yer yer moloz taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapı, 6,45 x 6,45 metre iç ölçüsünde, kare planlı, üzeri basık bir kubbe ile örtülüdür. Beden duvarlarından kubbeye geçiş üçgenler aracılığı ile sağlanmıştır. Kubbe dıştan betonla kaplı ve iki sıra kirpi saçaklıdır. Yapının içi sıvasız olup bakımsız bir haldedir. Giriş kapısı tuğladan yapılmış, sivri alınlıklıdır. Güney ve doğu yönündeki altlı üstlü ikişer pencere ile içerinin aydınlanması sağlanmıştır. Batıdaki pencereler ile kapı üstündeki pencere sonradan örülerek kapatılmıştır.
Orjinal Kullanım Türbe
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2298    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Aralık 2014 Perşembe