­ ÇUKUR (KADEMERİ) CAMİİ | Kültür Portalı

Çukur (Kademeri) Camii - Bursa

Adı Çukur (Kademeri) Camii
Mah. Köy - Mevkii Maksem Mahallesi
Adres Maksem Mahallesi Uzun Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Ahi Kadem
Vakfiye -
Genel Tanım 7,30 x 7,25 metre iç ölçülerinde olan caminin girişinde üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Asıl ibadet alanının üst kısmı kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yerinin üstü kiremitle örtülüdür. Duvarları bir tuğla, bir kesme taş ve aralarına da birer dikey tuğla konularak örülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Pınarbaşı Mahallesi Uzun Sokak’ta bulunan cami, Sultan II. Murat zamanında, Ahi Kadem adlı bir kişi tarafından yaptırılmıştır. Bu kişinin asıl adı Ali’dir. Kadem Eri Ali veya Ahi Kadem olarak anılmaktadır. 7,30 x 7,25 metre iç ölçülerinde olan caminin girişinde üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Asıl ibadet alanının üst kısmı kubbe ile örtülmüştür. Son cemaat yerinin üstü kiremitle örtülüdür. Duvarları bir tuğla, bir kesme taş ve aralarına da birer dikey tuğla konularak örülmüştür. Caminin batısında bulunan minaresi, sekiz köşe kaide ile başlayıp, bir mermer bir tuğla küple silindirik tuğla gövdeye geçer. Tek şerefeli ve sivri külahlıdır.