­ EMİR SULTAN CAMİSİ | Kültür Portalı

Emir Sultan Camisi - Bursa

Adres Emir Sultan Mahallesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran Fatma Hundi Hatun
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım 15,2 x 15,2 metre boyutlarında olan ve duvarları kesme taş ve tuğla ile örülen Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Cami’nin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Mihrap 17.yy. İznik çinileriyle bezenmiştir; ancak zaman içindeki onarımlar sırasında mermer olarak yeniden yapılmış ve iki yanında Korent başlıklı sütunlar bulunmaktadır. Cami avlusuna, batıdaki merdivenlerden çıkıldıktan sonra iki sütun arasındaki kapıdan geçilerek ulaşılır. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan onaltı adet mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde Cami, kuzeyinde Türbe ve ahşap odalar yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar 1507-1804-1861-1876
Ayrıntılı Tanımı Emir Sultan Camisi, Bursa’nın doğusunda Uludağ eteklerindeki bir tepenin üzerinde 15.yy. başında Yıldırım Bayezıd’ın kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından Emir Sultan’ın vefatı üzerine yaptırılmıştır. 15,2 x 15,2 metre boyutlarında olan ve duvarları kesme taş ve tuğla ile örülen Cami’nin kuzeydoğu ve kuzeybatı köşelerinde kesme taştan iki minaresi bulunmaktadır. Cami’nin tek kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Mihrap 17.yy. İznik çinileriyle bezenmiştir; ancak zaman içindeki onarımlar sırasında mermer olarak yeniden yapılmış ve iki yanında Korent başlıklı sütunlar bulunmaktadır. Cami avlusuna, batıdaki merdivenlerden çıkıldıktan sonra iki sütun arasındaki kapıdan geçilerek ulaşılır. Birbirlerine ahşap kemerlerle bağlanan onaltı adet mermer ayağın taşıdığı revakla çevrelenen avlunun ortasında şadırvan, güneyinde Cami, kuzeyinde Türbe ve ahşap odalar yer almaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986, 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2031    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2014 Salı