­ HAGİOS ABERKİOS MANASTIRI KİLİSESİ | Kültür Portalı

Hagios Aberkios Manastırı Kilisesi - Bursa

Adı Hagios Aberkios Manastırı Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Kurşunlu
Adres Kurşunlu Köyü sahil şeridinde Çatal Yöresinde Kurşunlu/Gemlik/Bursa
Yapım Tarihi 9 YY.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kurşunlu’daki kilisenin bugün bir inşa kitabesi bulunmamaktadır. Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos (1143-80) döneminde Nikephoros Mystikos tarafından onarıldığı ve yeni yapılarla genişletilmiştir. Manastırın tarihçesi, Bizans kaynaklarının değerlendirilmesiyle IX. yy. kadar götürülmektedir. Kilise doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı, tek nefli, kubbeli bir yapıdır. Kiborium tipindeki naos, batıda narteks, doğuda bema ve dışa taşkın pastoforium odalarıyla sınırlanır. Narteks kuzey-güney doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlı, üstü düzleştirilmiş çapraz tonozludur. Batı ve kuzeyde, çift kemerli niş içindeki birer kapı ile dışa, doğuda bir kapı ile naosa açılır. Kuzey cephe üç bölümde incelenebilir. Ortada haç kolu iki basamaklı yuvarlak kör kemer içine alınmıştır. Yapının beden duvarları gizli tuğla tekniğinde örülmüştür. 11 cm. kalınlığındaki derzler bu tekniğin en belirgin unsurudur. Bu teknik yalnız tuğla sıralarında uygulanmıştır. Cephelerde üç veya beş sıra tuğla ile bir sıra kaba işlenmiş taş almaşık teknikle örülmüştür.
Orjinal Kullanım Kilise

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6238    Eklenme Tarihi : 16 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma