­ MİKHEAL ARCHANGELOS KİLİSESİ | Kültür Portalı

Mikheal Archangelos Kilisesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Köy içi Mevkii
Adres Eski Karaağaç Köyü/Bursa
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Muhtarlığı
Kültür Dönemi Doğu Roma
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kilise doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Batıda eksende giriş, doğuda dışa taşkın iç ve dıştan yuvarlak apsis yer alır. Apsisin kuzey e güneyinde ikişerden dört yarım yuvarlak niş görülür. Kuzey ve güney duvarlarda birbirine karşılıklı simetrik, eş boyutta üçer pencere vardır. Kuzey duvarda, eksenin doğusundaki bir niş yıkılarak duvarda bir açıklık oluşmuştur. Yapının içi moloz ve bitkilerle dolmuştur. Kuzey ve güney duvarlardaki pencereler, ayrıca batı duvardaki kapı büyük çapta yıkıldığından şekilleri hakkında bilgimiz yoktur. Apsisin iki yanındaki nişler zeminden başlayarak aynı yükseklikte sonuçlanır. Pencereler aynı hizadadır. Duvarlar iç ve dışta moloz taş, tuğla ve bol harç karışımı kaba bir teknikle örülmüştür. İçte iki üç sıra ahşap hatıl belirgindir. Kuzey güney ve doğu duvarda yaklaşık 0.18 metre çapında seramik küpler görülür. Duvarların orijinalde sıvalı olduğu kalan izlerden anlaşılır. Cephelerde, bilhassa apsiste devşirme mermer taşlar kullanılmış, duvar örgüsünün daha muntazam olmasına özen gösterilmiştir. Apsis yarım kubbesinde fresko kalıntıları mevcutur.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2007    Eklenme Tarihi : 31 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma