­ ŞEYH PAŞA-DÜMBEKLİ (DİBEKLİ) CAMİİ | Kültür Portalı

Şeyh Paşa-Dümbekli (Dibekli) Camii - Bursa

Harita No 27NIIb
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi Satı Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Şeyh Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Cami, 7,00 x 7,10 metre iç ölçüsünde asıl ibadet alanı ile kuzeyde buna eklenen 4,80 x 8,58 metre iç ölçüsündeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapıda, duvarlar üç sıra tuğla, bir sıra kesme taşla örülmüş ve iki sıra kirpi saçakla bitirilmiştir. Son cemaat mahalli, gördüğü onarımlar sonucu aslından uzaklaştırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1947 yılında yeniden yaptırılmıştır. 1982 yılında da çatısı değiştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Osmangazi Mahallesi Satı Caddesi'ndedir. 1439 yılında Şeyh Paşa b. Şahabüddin b. Bayezıd tarafından yaptırılmıştır. Önünde bir zamanlar dibek olduğundan “Dibekli Cami” diye de anılmaktadır. Cami, 7,00 x 7,10 metre iç ölçüsünde asıl ibadet alanı ile kuzeyde buna eklenen 4,80 x 8,58 metre iç ölçüsündeki son cemaat yerinden oluşmaktadır. Kesme taş ve tuğla malzemenin bir arada kullanıldığı yapıda, duvarlar üç sıra tuğla, bir sıra kesme taşla örülmüş ve iki sıra kirpi saçakla bitirilmiştir. Son cemaat mahalli, gördüğü onarımlar sonucu aslından uzaklaştırılmıştır. Doğu-batı yan duvarlarında yer alan pencerelerin sivri kemer alınlıklarında, tuğla ile yapılmış altı köşeli tezyinat bulunmaktadır. Batı duvarlarındaki pencere sonradan örülerek kapatılmıştır. Asıl ibadet alanına, sağ ve solunda birer yuvarlak kemerli pencere bulunan sivri kemerli kapıdan girilir. 1947 yılında yeniden yaptırılmıştır.
Tescil Kararı 1977,1977,1978,1981,1986, 04.05.1991/1730 ve 26.01.2008/3339

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2322    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı