­ YILDIRIM ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Yıldırım Çeşmesi - Bursa

Adı Yıldırım Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Yıldırım Mahallesi
Adres Yıldırım Mahallesi Yıldırım/Bursa
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme, Yıldırım Cami ve Külliyesi’nin avlusunda ve avlunun güney batısındadır. 1950 yılında yapılmış olan bu anıtvari çeşme, büyüklüğü ve azameti açısından caminin haşmetine yakışmaktadır. Çeşme, mermer bir platform üzerindedir. Çeşmenin kaidesini ise, yalaklar ile çepeçevre dört bir yanındaki set teşkil etmektedir. Kuzey ve güney tarafı düz beyaz mermerle kaplıdır. Diğer iki, doğu e batı cephelerinde birer musluk bulunmaktadır. Çeşmelerin aynası cepheye göre 10 cm. kadar içerlek ve mermer kaplıdır. Çeşmenin alnında ve cephe seviyesinde bulunan kitabesini sanki iki mermer payanda ile yan duvarlara tespit etmişlerdir. Kitabe de cepheye göre birkaç cm. içerlek olup, yalnız doğu cephesinin ortasında “YILDIRIM ÇEŞMESİ ”, altında “ 1950 ”, mermer üzerine kabartma gül ve çiçek şekli bulunmaktadır. Çeşmenin çatısı, geniş bir saçakla çevrilmiş ve çinko ile kaplanmıştır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme