­ PARİON | Kültür Portalı

Parion - Çanakkale

Kemer Köyü’ndeki Parion Antik Kenti Büyük İskender’in Persler'e karşı savaşı kazanmasıyla Hellen egemenliği, daha sonra Bergama Krallığı ve Roma hakimiyetine girer. Bizans Dönemi'nde Parion önemli bir piskoposluk merkezidir. Parion’da MÖ 5'inci yüzyıldan MS 3'üncü yüzyıl sonlarına kadar tarihlenen gümüş, bronz ve bakır sikkelere (para) rastlanmıştır. Genelde üzerlerinde bir gorgo başı tasviri ile Parion anlamına gelen “ARI” yazısı yer almaktadır. Sikkeler üzerindeki bu yazıdan dolayı burasının Parion olduğu anlaşılmıştır. 2005 yılından bu yana kazılara başlanan Kemer’de, kentin zenginliğini gösteren görkemli bir tiyatro, Roma villası ve Odeion yapısı ortaya çıkarılmıştır.

Kaynak: (ÖZDEM, Filiz (Ed.), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale; Veysel Tolun, Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı. Çanakkale, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 2012, s. 11-162. )

Çanakkale Gezilecek Yerler

Antik Kent
Kemer Köyü / Biga / Çanakkale
Biga / Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10031    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Haziran 2021 Salı