­ ÇANAKKALE 1915 HİLALİ AHMER HASTANESİ CANLANDIRMA ALANI | Kültür Portalı

Çanakkale 1915 Hilali Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı - Çanakkale

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Çanakkale Muharebeleri sırasında 5’inci Ordu Menzil Teşkilatına bağlı hastanelerin yanı sıra Hilâl-i Ahmer (Kızılay) Cemiyeti’nin bölgede kurduğu seyyar hastaneler önemli rol oynamıştır.

Cephede yaralanan askerlerin öncelikle çantalarına dikili halde bulunan “Harp Paketi” içindeki malzemelerle yarasını tedaviye başladığı bilinmektedir.

Sıhhiye erleri tarafından gerideki “yaralı yuvalarına” taşınan askerler sonrasında basit operasyonların yapılabildiği “sargı yerlerine” son olarak da cephe gerisindeki hastanelere taşınmışlardır.

Alçıtepe’de tasarlanan Hilal-i Ahmer Hastanesi Canlandırma Alanı ziyaretçilerine cephe gerisindeki bir hastanenin tüm detaylarıyla deneyimleme imkânı sunmaktadır.

Düşmana ait uçaklar tarafından bombalanan bir sargı yerinde yaşananlar alandaki ses düzenekleri sayesinde ziyaretçileri o anlara götürmektedir.

Hastaneleri düşman tayyarelerinden koruyan makineli tüfek siperinden başlayan ziyaret noktaları içerisinde, çayhane, ameliyathane, ambar, kayıt ve ilk müdahale çadırları, etüv makinası ve hayatını kaybeden askerlerimizin tutulduğu gölgelik adı verilen alanlar bulunmaktadır.

Revir çadırı, su dağıtan saka erinin bulunduğu istasyon ve atlı ambulans canlandırmanın tamamlayıcı unsurlarıdır.

Müzede 1915 tarihinde yaşanan çarpışmalarda yaralanan bir askerin taşındığı güneşlikli orijinal bir sahra sedyesini görmek de mümkündür.

Kaynak: Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

Alçıtepe Köyü İç Yolu, 17900 Alçıtepe/Eceabat/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 14135    Eklenme Tarihi : 04 Ağustos 2021 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ağustos 2021 Çarşamba