­ NAMAZGÂH TABYASI MÜZESİ | Kültür Portalı

Namazgâh Tabyası Müzesi - Çanakkale

Namazgâh Tabyası, Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yapılan ilk ve en büyük tabyadır. Kilitbahir Kalesi’ni geçtikten sonra yolun deniz tarafında bulunan ve 26 adet bonetten oluşan tabyanın inşasına Osmanlı ordusunun ıslahı için gelen Baron De Tott’un önerisiyle başlanmıştır.

Tabyaya namazgâh isminin, genel formunun İslam mimarisindeki “Namazgâh” yapılarına benzemesinden ya da askerlerin savaş zamanında burada toplu olarak namaz kılmalarından dolayı verildiği düşünülmektedir.

Fotoğraf: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

Merkezi konumda olan tabya günümüzde müze alanı olarak teşhir ve tanzim edilmiştir. Namazgâh Tabyasına girişte, yapının 1/100 ölçekli bir maketi yer almaktadır. Masa vitrinlerdeki teşhirlerde restorasyon sırasında yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan parçaların yanı sıra tarihsel arşivlerden bulunan fotoğraflar ve çizimleriyle birlikte birçok savaş objesi görülebilir.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Yine fotoğraflar ile zenginleştirilen bilgi panolarında, Namazgâh Tabyasında 18 Mart 1915 tarihinde ve sonrasında yaşananlar ele alınmıştır.

Sinevizyon bölümünde Çanakkale Muharebelerinde batırılan İngiliz ve Fransız donanmasına ait gemilere yapılan dalışların konu edildiği “Derinlerden Yansımalar” belgeseli izlenebilir. Ziyaretçiler tarafından başlatılabilen canlandırma sayesinde 18 Mart günü Çanakkale Boğazında yaşanan şiddetli çarpışmalar esnasında Namazgâh, Hamidiye ve Mecidiye Tabyaları arasındaki haberleşme sürecinden kısa bir kesit deneyimlenebilir. Odanın çıkışında, İtilaf donanmasının kaybettiği büyük zırhlıların batık maketlerine yer verilmiştir.

Yıkılmış ve camla kapatılmış alan, bir savaş gemisinden atılan yüzlerce kiloluk merminin tahrip ettiği bölümdür. Burada oldukça sağlam ve korunaklı bir yapının kilometrelerce öteden atılan mühimmat tarafından ne ölçüde tahrip edilebileceği rahatlıkla görülebilir.

Kaynaklar

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı

17900 Kilidülbahir/Eceabat/Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4237    Eklenme Tarihi : 20 Ağustos 2021 Cuma    Güncellenme Tarihi : 01 Mart 2024 Cuma