­ BABAKALE BIÇAKÇILIĞI | Kültür Portalı

Babakale Bıçakçılığı - Çanakkale

El Sanatları

Ülkemizin en batısındaki Bababurnu’nun uç kısmında yer alan Ayvacık İlçesi'ne bağlı bir köy olan Babakale, bu özelliğinin yanı sıra bıçakçılığıyla çevrede bilinen önemli merkezlerden biridir. Bıçakçılıkla uğraşan ustalar, Babakale bıçakçılığının geçmişini 1720’li yıllarda yapılan kale ile başlatmaktadırlar. Kale yapımı bittikten sonra kaledeki askerlerin kılıç, kama ve benzeri silah ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ilk ustaların Kazakistan’dan getirilerek, Babakale’ye yerleştirildikleri ifade edilmektedir.

Babakale’de, bir zamanlar sayıları on sekize ulaştığı söylenen atölyelerde üretilen kılıç, kama ve bıçakların, buradaki limandan gemilerle, Suriye’den Mısır’a kadar birçok yere gönderildiği belirtilmektedir. Kınlı ve desenli olan Babakale bıçakları, sap yapısına göre: Kulaklı, kulaksız, kabzalı olarak; büyüklüğüne ve işlevine göre ise: Meyve bıçağı (14-18 cm), -daha çok çobanların kullandığı- bel bıçağı (20.5-22 cm), avcı bıçağı (25 cm), kurban bıçağı (30-35 cm) şeklinde isimlendirilmektedir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 5201    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba