­ BEZ DOKUMA | Kültür Portalı

Bez Dokuma - Çanakkale

El Sanatları

Günümüzde giderek kaybolan dokuma örneklerinden biri de bez dokumalardır. Geçmişte yöredeki tezgâhlarda dokunarak hazırlanan giysiler, geleneksel yaşamın önemli unsurlarıydı. Giderek yerini hazır fabrikasyon ürünlere terk eden el dokuması kumaşların ve onlardan üretilen giysilerin çok az örnekleriyle karşılaşmaktayız günümüzde. İlimizde, bu el dokuması bez üretimini yapan köylerimiz arasında Bayramiç İlçesi'ne bağlı Dağahmetçe, Ayvacık ve Misvak yer almaktadır. Mekikli dokuma yapılan bu tezgahlarda; çarşaf, Yörük donu, göğnek (gömlek), bel ehram (ihram), göçebe sayası, pişkir (havlu) gibi geleneksel Yörük giyimine ait giysiler ve çarşaf dokunmaktadır.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 3064    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2020 Çarşamba