­ BELÖREN KÖYÜ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BELÖREN KÖYÜ ÇEŞMESİ - Çankırı

Adres Belören Köyü, Ilgaz/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Yaptıran Hasan Çavuş Zade Ağa Pir Mehmet
Yapım Tarihi H.1156 / M.1743
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Hasan Çavuş Zade Ağa Pir Mehmet tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Altta H.1156 tarihi yazmaktadır
Vakfiye Hasan Çavuş Zade Ağa Pir Mehmet tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Altta H.1156 tarihi yazmaktadır
Genel Tanım Ön cephesi andezit düzgün kesme taştan, arka kısımdaki depo kısmı düzeltilmiş ve moloz taşlardan tek cepheli olarak inşa edilmiştir. Ön cephe yüzeysel bir sivri kemerle hareketlendirilmiştir. Kemer iki yandan süsleme amaçlı olarak yerleştirilmiş sütuncelere dayanmaktadır. Sütuncelerden sonra sağ sol ve üst kenarları çevreleyen dikdörtgen bir silme ile bir bordür oluşturulmuştur. En üstte öne doğru çıkıntı tapan bir alınlık yapılmıştır. Alt kısımda iki adet lüle ağzından bir yalağın içine akmaktadır. Nişin içinde dikdörtgen bir kitabe yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ön cephesi andezit düzgün kesme taştan, arka kısımdaki depo kısmı düzeltilmiş ve moloz taşlardan tek cepheli olarak inşa edilmiştir. Ön cephe yüzeysel bir sivri kemerle hareketlendirilmiştir. Kemer iki yandan süsleme amaçlı olarak yerleştirilmiş sütuncelere dayanmaktadır. Sütuncelerden sonra sağ sol ve üst kenarları çevreleyen dikdörtgen bir silme ile bir bordür oluşturulmuştur. En üstte öne doğru çıkıntı tapan bir alınlık yapılmıştır. Alt kısımda iki adet lüle ağzından bir yalağın içine akmaktadır. Nişin içinde dikdörtgen bir kitabe yer almaktadır. Arapça kitabede; Hasan Çavuş Zade Ağa Pir Mehmet tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Altta H.1156 tarihi yazmaktadır
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 14.10.2005 - 990

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2308    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba