­ KARATAŞ CAMİ | Kültür Portalı

KARATAŞ CAMİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Karataş Mah. Su Deposu Cad. No:18 Merkez
Adres Karataş Mah. Su Deposu Cad. No:18 Merkez / ÇANKIRI
Parsel 1, 2
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı İl Müftüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı bir binadır. Bodrum katı yığma taş üstü ahşap dikme araları dolgulu, üzeri sıvalı inşa edilmiştir. Kare plan üstüne altıgen kasnaklı dıştan kiremit çatılı içten ahşap kubbelidir. Minaresi tuğla örgülü tek şerefelidir. Bodrum katın sokak köşesine gelen kısmı pahlanmıştır. Çatısı Marsilya kiremitle örtülüdür.
Yapılan Onarımlar 1805 YILINDA TAMİR GÖRMÜŞTÜR
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı bir binadır. Bodrum katı yığma taş üstü ahşap dikme araları dolgulu, üzeri sıvalı inşa edilmiştir. Kare plan üstüne altıgen kasnaklı dıştan kiremit çatılı içten ahşap kubbelidir. Minaresi tuğla örgülü tek şerefelidir. Bodrum katın sokak köşesine gelen kısmı pahlanmıştır. Çatısı Marsilya kiremitle örtülüdür. Camide herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Ancak, caminin güneydoğu köşesinde “Karataş Camii 1220” şeklinde bir levha bulunmaktadır. Levhadaki bu tarih şayet hicri ise 1805 yılına tekabül etmektedir. Cami İmamı Ömer Harmancı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bu cami hakkında müracatı üzerine kendisine gönderilen cevabı yazıda bir şahsiyet kaydında bu camiye Gurre-i Rebiyülevvel 1144/Mart 1731 tarihinde bu camiye bir görevlinin tayin edildiği belirtilmektedir. Dolayısıyla 1805 tarihi muhtemelen tamir tarihi olup caminin inşasının ise 18. yüzyılın ilk çeyreğinde olması kuvvetle muhtemeldir.
Tescil Kararı 09.06.1978 -1204 , 20.11.1990 - 1479

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4201    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı