­ İMRAHOR CAMİ | Kültür Portalı

İMRAHOR CAMİ - Çankırı

Adı İMRAHOR CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Karatekin Mah. Cimbe Sok. Merkez
Adres Karatekin Mah. Cimbe Sok. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı İl Müftülüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı bir yapıdır. İki katlı olup, duvarları temelinden çatıya kadar taştan inşa edilmiş, çatı Marsilya kiremitle örtülmüştür. Pencereleri kareye yakın formlu, alt kattakiler demir korkulukludur. Minaresi tuğla örgülü tek şerefeli olup caminin kuzeybatı köşesindedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1960 yıllarında tamamen yıkılmış, yerine taş ve betonarme olarak şimdiki cami 1967 yılında yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı bir yapıdır. İki katlı olup, duvarları temelinden çatıya kadar taştan inşa edilmiş, çatı Marsilya kiremitle örtülmüştür. Pencereleri kareye yakın formlu, alt kattakiler demir korkulukludur. Minaresi tuğla örgülü tek şerefeli olup caminin kuzeybatı köşesindedir. Bahçe duvarındaki demir kapı ile avluya girilmekte, camiye ise iki kanatlı ahşap bir kapı, girişi sağlamakta. Giriş kısmının sağ ve solunda birer oda şeklinde, son cemaat veya okuma salonu olarak kullanılan bölüm mevcut, oradan caminin ana mekanına girilmekte. Mihrabın etrafı paralel iki sıra halinde alçı süslemeli. Ahşap minberinde hiçbir süsleme elemanı yok. İkinci katı betonarme balkon şeklinde ve demir parmaklıdır. Tavanı betonarme olup kolonlarla desteklenmiştir. Eski eser özelliğine sahip Mirahor (İmrahor) cami 1960 yıllarında tamamen yıkılmış, yerine taş ve betonarme olarak şimdiki cami 1967 yılında yapılmıştır.
Tescil Kararı 20.11.1990 - 1479

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2565    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı