­ YOLKAYA&HICIP KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Yolkaya&Hıcıp Köyü Camii - Çankırı

Adres Yolkaya&Hıcıp Köyü, Korgun/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Md.
Kitabe Arapça yazılı bir kitabe vardır.
Vakfiye Arapça yazılı bir kitabe vardır.
Genel Tanım Düz bir arazi üzerine kuzeyi köy yoluna cepheli olarak inşa edilmiş olan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır Moloz taştan beden duvarlarının üstünde çatının ortasında yer alan sekizgen kasnağı çatı ile örtülüdür. Kasnağın dışı sıvalı ve badanalıdır. Çalıda Marsilya tipi kiremit kullanılmıştır. Doğu cephesinde küçük avlusu ve bir şadırvanı bulunmaktadır. Kuzeyinde muhtemelen açık olan yıkılmış son cemaat mahallinin yerine, betonarme karkas olarak, duvarları moloz taş örgülü kapalı son cemaat mahalli yapılmıştır. Son cemaat mahalline kuzeydoğu köşede yer alan ayakkabılık bölümünden sonra gelen kemerli, dikdörtgen ahşap iki kanatlı bir kapıdan girilmekledir. Son cemaat görevi gören dar bir koridor şeklindeki bu bölümün üstünde betonarme kadınlar mahfeli yer almaktadır. Bu kata girişin karşısında yer alan beton bir merdiven ile çıkılmaktadır. Bu beton merdivenin arkasında kesme taş prizmatik minare kaidesinin bir yüzü görülmektedir. Bu bölümde kuzeyde altta kemerli iki, üstte küçük dikdörtgen iki, batıda altta bir kemerli pencere bulunmaktadır. Harimin kuzey duvarının orta bölümü tamamen açılarak kapısı olmayan yuvarlak kemer şeklini alınıştır. Bu eklenti bölümden harime doğrudan girilmektedir. Harim güney, doğu ve balı duvarlarında kemerli dıştan demir parmaklıklı, ahşap içten PVC malzemeden doğramaları olan ikiler, dışta kasnakta ahşap doğramalı, içte kubbe eteğinde içleri renkli camlı alçı şebekeleri geometrik dört pencere vardır. Harimin üzeri kasnağın içinde kalan bağdadi kubbe ile örtülüdür. Kubbe geçişleri pandantiflerle sağlanmıştır. İçte her duvarda pencere sistemini ile mihrabı içine alan pandantif alt ucundan başlayıp kubbe eteğine kadar yükselen yuvarlak kemerler bulunmaktadır. Kemerlerin konturları boya ile iki renk mermer taklidi dikdörtgenlerle sınırlandırılmıştır. Dört pandantifin merkezinde siyah fonlu madalyonlara Allah, Hz. Muhammet ve halife isimleri yazılmış ve etrafı stilize bitkisel motifler ile bezenmiştir Pandantiflerin üzerinde kubbe eteğini dolanan sarı fonlu bordürde birbirine geçmiş yarım dairevi çizgilerin uçlarına koyu renk boyalı oval şekiller yapılmıştır, Bunun üzerinde daha ince birbiri sıra devam eden ortası sarı nokta konmuş yuvarlak motifli bordur vardır. Bu bordürler en üste yeşil handa sınırlandırılmıştır. Kubbe eteğindeki dört pencerenin kenarları, pencere araları (s), (c) kıvrımlı barok tarzda bitkisel motifli kompozisyonlardan oluşan kalem işleri ile bezenmiştir. Motiflerde turuncu, mavi, beyaz, gri, oksit kırmızı, yaprak yeşili, oksit sarı renkler kullanılmıştır. Güney duvarında pencerelerin ortasına kadar fayans, diğer duvarlarda ahşap lambri kaplama yapılmıştır. Mihrabı özelliksiz olup, mermerdendir. Minber, vaaz kürsüsü üzeri fayans kaplıdır. Duvarlar içte sıvalı ve badanalıdır. Kuzeybatı köşede taş kaide ve pabuçlu, tuğla gövdeli tek şerefeli minaresi vardır. Kadınlar mahfeline çıkılan beton merdivenin özerini kapattığı minare kaidesinde bir kısmı görülen Arapça yazılı bir kitabe vardır. Caminin yapım tarihi ile ilgili belge olmayıp, mimari özelliklerine göre 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başına tarihlendirilebilir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Güney duvarında pencerelerin ortasına kadar fayans, diğer duvarlarda ahşap lambri kaplama yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Düz bir arazi üzerine kuzeyi köy yoluna cepheli olarak inşa edilmiş olan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır Moloz taştan beden duvarlarının üstünde çatının ortasında yer alan sekizgen kasnağı çatı ile örtülüdür. Kasnağın dışı sıvalı ve badanalıdır. Çalıda Marsilya tipi kiremit kullanılmıştır. Doğu cephesinde küçük avlusu ve bir şadırvanı bulunmaktadır. Kuzeyinde muhtemelen açık olan yıkılmış son cemaat mahallinin yerine, betonarme karkas olarak, duvarları moloz taş örgülü kapalı son cemaat mahalli yapılmıştır. Son cemaat mahalline kuzeydoğu köşede yer alan ayakkabılık bölümünden sonra gelen kemerli, dikdörtgen ahşap iki kanatlı bir kapıdan girilmekledir. Son cemaat görevi gören dar bir koridor şeklindeki bu bölümün üstünde betonarme kadınlar mahfeli yer almaktadır. Bu kata girişin karşısında yer alan beton bir merdiven ile çıkılmaktadır. Bu beton merdivenin arkasında kesme taş prizmatik minare kaidesinin bir yüzü görülmektedir. Bu bölümde kuzeyde altta kemerli iki, üstte küçük dikdörtgen iki, batıda altta bir kemerli pencere bulunmaktadır. Harimin kuzey duvarının orta bölümü tamamen açılarak kapısı olmayan yuvarlak kemer şeklini alınıştır. Bu eklenti bölümden harime doğrudan girilmektedir. Harim güney, doğu ve balı duvarlarında kemerli dıştan demir parmaklıklı, ahşap içten PVC malzemeden doğramaları olan ikiler, dışta kasnakta ahşap doğramalı, içte kubbe eteğinde içleri renkli camlı alçı şebekeleri geometrik dört pencere vardır. Harimin üzeri kasnağın içinde kalan bağdadi kubbe ile örtülüdür. Kubbe geçişleri pandantiflerle sağlanmıştır. İçte her duvarda pencere sistemini ile mihrabı içine alan pandantif alt ucundan başlayıp kubbe eteğine kadar yükselen yuvarlak kemerler bulunmaktadır. Kemerlerin konturları boya ile iki renk mermer taklidi dikdörtgenlerle sınırlandırılmıştır. Dört pandantifin merkezinde siyah fonlu madalyonlara Allah, Hz. Muhammet ve halife isimleri yazılmış ve etrafı stilize bitkisel motifler ile bezenmiştir Pandantiflerin üzerinde kubbe eteğini dolanan sarı fonlu bordürde birbirine geçmiş yarım dairevi çizgilerin uçlarına koyu renk boyalı oval şekiller yapılmıştır, Bunun üzerinde daha ince birbiri sıra devam eden ortası sarı nokta konmuş yuvarlak motifli bordur vardır. Bu bordürler en üste yeşil handa sınırlandırılmıştır. Kubbe eteğindeki dört pencerenin kenarları, pencere araları (s), (c) kıvrımlı barok tarzda bitkisel motifli kompozisyonlardan oluşan kalem işleri ile bezenmiştir. Motiflerde turuncu, mavi, beyaz, gri, oksit kırmızı, yaprak yeşili, oksit sarı renkler kullanılmıştır. Güney duvarında pencerelerin ortasına kadar fayans, diğer duvarlarda ahşap lambri kaplama yapılmıştır. Mihrabı özelliksiz olup, mermerdendir. Minber, vaaz kürsüsü üzeri fayans kaplıdır. Duvarlar içte sıvalı ve badanalıdır. Kuzeybatı köşede taş kaide ve pabuçlu, tuğla gövdeli tek şerefeli minaresi vardır. Kadınlar mahfeline çıkılan beton merdivenin özerini kapattığı minare kaidesinde bir kısmı görülen Arapça yazılı bir kitabe vardır. Caminin yapım tarihi ile ilgili belge olmayıp, mimari özelliklerine göre 19. yüzyıl sonu veya 20. yüzyıl başına tarihlendirilebilir.
Tescil Kararı 20.06.2008 - 3251

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1542    Eklenme Tarihi : 03 Kasım 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2014 Salı