­ HIDIRLIK CAMİİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Hıdırlık Camii Ve Türbesi - Çorum

Hıdırlık Camisi Hıdırlık Mevkii'nde yer almaktadır. Rivayete göre Hz. Peygamberin dostlarından ve ona hizmet edenlerden Suheybi Rumi’ye saygı nişanesi olarak yaptırılan eski camiinin üzerine Hıdıroğlu Hayrettin tarafından 1889’da yaptırılmıştır. Caminin içindeki türbede sahabeden Suheybi Rumi ve Ubeyd (Ubid) Gazi Makamları; caminin batısında, bahçe içinde yer alan türbede ise Kerebi Gazi'nin Makamı bulunmaktadır. Hıdırlık Camisinde bulunan bu sahabe türbeleri, Çorum’da saygı gösterilen, özellikle kandil gecelerinde, gelin alma ve sünnet törenlerinde en çok ziyaret edilen yerdir. Hıdrellez şenlikleri de bu mekânın çevresinde bulunan yeşil alanda yapılmaktadır.

Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi -Coğrafyası Tarihi Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum

Çorum Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Çorum Hıdırlık mevkii

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 32256    Eklenme Tarihi : 08 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Ocak 2021 Çarşamba