­ BEYAĞAÇ KARTAL GÖLÜ TABİATI KORUMA ALANI | Kültür Portalı

Beyağaç Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı - Denizli

Kartal Gölü ve Tabiatı Koruma Alanı'nın denizden yüksekliği 1903 metredir. Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayvanı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin en yaşlı Karaçam ormanı buradadır. Kartal Gölü ve “Anıt Orman” civarı, bitki florası bakımından çok zengindir. Doğa bilimcileri için ilgi odağıdır. Sandras Dağı zirvelerinden biri olan Ulugöl Tepe (2261 m.) Mevkii'nden itibaren kuzey doğuya doğru 1.5 km boyunda, 500 - 700 metre eninde ve 2200 metreden başlayarak inen bir buzul vadisi uzanmaktadır. "Kartal Gölü Buzul Vadisi" adıyla anılan bu vadi belirgin buzul aşındırma ve biriktirme şekillerini bünyesinde bulundurmaktadır. Buzul Vadisi boyunca profilin yukarı kısmında 3 tarafı dik yamaçlarla çevrili yarımay şeklindeki çanakla başlamakta ve eğim boyunca basamaklı bir iniş göstermektedir. Sahada karaçamın saf meşcereler oluşturması, aralarında anıt ağaç niteliği gösteren yaşlı ve boylu fertlerin bulunmasıyla (yaş ortalaması 250 - 700 civarında) nadir orman ekosistemi özelliği göstermektedir.

Kartal Gölü çevresinde alpin bitki örtüsü hakim olup, karahindibağ, sarı çiçekli gazal boynuzu, üç gül, yonca gibi çayır ve mera bitkileri açısından da zengindir. Gölde küçük balıklar yaşamaktadır. Buzul vadisinde oluşmuş bir moren seddi gölü olan Kartal Gölü ile çevresinde karaçamın saf meşcere oluşturulması ve aralarında anıt ağaç özelliği gösteren bireylerin bulunması nedeniyle bu yörenin özelliklerini korunarak bilim ve eğitim çalışmalarının hizmetine sunmak, doğal özelliği bozulmadan korunmasının sağlanmasının yanı sıra, bu alanlarda günümüz insanının ve gelecek nesillerin faydalanmasının temini amacı ile yörenin 1309 hektarlık. kısmı Tabiatı Koruma Alanı olarak ayrılmıştır.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

Tabiat Parkı
Doğa Turizmi
Denizli - Muğla Karayolu takip edilerek Kale İlçesi'ne gelinir. Kale İlçesi'nin doğu kısmından ayrılan yol 33 kilometre takip edilerek Beyağaç İlçesi'ne gelinir. Kartal Gölü ve Tabiatı koruma Alanı Beyağaç İlçesi'nin 18 kilometre güneyindeki Çiçekbaba Dağı'nın zirvesinin kuzeye bakan yamacında yer alır. Denizli ve Kale İlçesi'nden Beyağaç İlçesi'ne kadar minibüs ile ulaşım vardır.
Çiçekbaba Dağı Beyağaç İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 19710    Eklenme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 26 Mart 2021 Cuma