­ COLOSSAE ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Colossae Antik Kenti - Denizli

Colossae Antik Kenti, Honaz (Cadmos) dağının kuzeyinde, Aksu çayının kenarına kurulmuştur. Antik çağdan beri kullanılan güney şark yolu üzerindedir. Büyük Frigya içinde bulunan en önemli merkezlerdendir. Ksenephon'a göre Frigya'nın 6 büyük kentinden biridir. Pers egemenliğinde de en parlak çağlarını yaşamıştır. MÖ III. yüzyıldan itibaren Hierapolis ve Laodikeia'nın kurulması ile önemini yitirmiştir. MS I. yüzyılda Neron döneminde meydana gelen depremle harap olmuştur.

MS 692-787 yıllarında şimdiki Honaz ilçe merkezinin bulunduğu yerde Chonae adıyla kurulan kent deprem nedeniyle tamamen terk edilmiştir. Chonae kentinde, St. Micheal kilisesinin bulunduğunu eski kaynaklardan öğrenmekteyiz. Osmanlı dönemine ait bir kale kalıntısı mevcuttur. Colossae Antik Kenti'nin kalıntılarına, Akropol olan, höyük tepesi ile çevresindeki arazilerde rastlanmaktadır. Höyüğün kuzeyindeki bölgede kayaya oyulmuş oda ve ev tipi mezarlar bulunmaktadır.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Antik Kent
İnanç-Kültür Turizmi
Denizli-Ankara Karayolu takip edilerek Organize Sanayi Bölgesi'nden güney yönde ayrılan yolları takip ederek yaklaşık 2,5 km ilerledikten antik kente ulaşmak mümkündür. Honaz İlçe Merkezine Denizli Otogardan minibüsler ile ulaşım mevcuttur. Organize Sanayi Bölgesi'nden, Honaz'a giden karayolu Colossae kentinin içinden geçmektedir. Honaz ilçesinin 2 km kuzeyinde yer almaktadır.
Collossae Antik Kenti Örenyeri Honaz İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12504    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2019 Cuma