­ EMİRHİSAR DEDEKÖY CAMİİ | Kültür Portalı

Emirhisar Dedeköy Camii - Denizli

Dedeköy Camii’nin plan ve malzeme özelliklerinden XV. ya da XVI. yüzyılda yapılmış olabileceği anlaşılmaktadır. Cami, 14 x 14 metre ölçülerinde ve kare planlıdır. Kare gövdeden kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Malzeme olarak kubbe, kemer, tromp gibi elemanlarında tuğla; duvarlarında ise devşirme taşlar kullanılmıştır. Caminin pencereleri iki sıra halindedir. Alt sıradakiler dikdörtgen şeklinde olup, yanlarda üç, girişte iki adettir. Üst sırada ise her duvarda sivri kemerli birer penceresi vardır. Fakat kapı üzerine rastlayan pencere dolap olarak değerlendirilmiştir. Kubbe kasnağında ise sekiz adet pencere bulunmaktadır. Mihrabı beş kenarlı bir niş şeklinde ve beş sıra mukarnas kavsaralıdır. Mihrap bir sıra kaval silme ile süslenmiştir. Üzeri ise bir sıra palmet dizisiyle taçlandırılmıştır. Ahşap olduğu zannedilen minberinin sadece yerine ait izi kalmıştır.

Caminin, süsleme bakımından pek özelliği bulunmamaktadır. Sadece tromp kemerlerinde ve kubbenin bazı bölümlerinde palmet dizisi izleri görülmektedir. Sivri kemerli pencere alınlıklarında ise şimdiki haliyle bir süsleme izi yoktur. Minare, caminin kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. Minarenin kaide yüksekliği, caminin duvar yüksekliği ile aynı seviyededir. Kare kaideden silindirik tuğla gövdeye geçiş piramidal pabuç ile sağlanmıştır. Minarenin girişi cami içinde, kuzeydoğu köşededir. Külahı yıkılmıştır.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Denizli-Ankara Karayolu 30 kilometre takip edilerek ile Kaklık Mahallesi'nden kuzey yöndeki Denizli-Uşak Yoluna girilir 60 kilometre devam edilerek Çivril İlçesi'ne gelinir. Çivril'den doğu yöndeki Emirhisar yoluna girilerek 4 kilometre devam edilerek Emirhisar (Kasabası) Mahallesi'ne gelinir. Cami mahalle girişinde yer alır. Denizli otagardan Çivril'e ve Çivril'den de Emirhisar Mahallesi'ne minibüs ulaşımı vardır.
Dedeköy Mevkii Emirhisar (Kasabası) Mahallesi Çivril İlçesi DENİZLİ,