­ IŞIKLI AŞAĞI CAMİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Işıklı Aşağı Cami Türbesi - Denizli

Işıklı Aşağı Cami Türbesi caminin son cemaat mahalli kuzeydoğu köşesindeki girişinin doğu kenarına inşa edilmiştir. Türbe ve cami sonradan birleştirilmiştir. Türbe, doğu-batı yönünde dikdörtgen planlı inşa edilmiş ve üzeri kubbe ile örtülmüştür. Yapının kuzey ve doğu duvarı moloz taş aralarında tuğla parçaları ile, batı duvarı ise kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kubbenin üzeri çimento harcı ile sıvanmıştır. Saçaklarda yer yer devşirme İslamı mezar taşları kullanılmıştır. Kuzey cephesinin ortasına bir kapı, doğu ve batı yönlere birer pencere yerleştirilmiştir. Güney cephe ise büyük bir kemer açıklığı şeklindedir. Beden duvarlarından taşmayan giriş kapısı, mermer malzeme ile inşa edilmiştir. Yuvarlak kemer taşları mavi beyaz iki renk mermer taşlarının almaşık dizilmesi ile örülmüştür. Kemer üzerine konulan mermer kitabe levhası yazısız bırakılmıştır. Doğu duvarındaki pencere sivri kemerli küçük bir açıklık şeklinde, batı duvarındaki ise sağır teğet kemerli büyük bir pencere şeklindedir. Türbenin içinde günümüzde sonradan düzenlenmiş sandukasız, baş ve ayak şahideli altı mezar bulunmaktadır. İç mekan, doğu ve batı duvarların üzerine atılan iki sıra mukarnas diliminden oluşan iki sıra silme ile kareye dönüştürülmektedir. Yapı, silmeler üstündeki tromplarla geçilen bir kubbe ile örtülmüştür. Yapının duvarları, geçiş elemanları ve kubbe içi çimento harcı ile sıvanmış, üzeri yeşil ve pembe renk ile boyanmıştır. Türbenin ve yanındaki caminin inşa kitabesi bulunmamaktadır. Türbe içinde bulunan şahidelerden en eski tarihli olanı 1251/1835 tarihini taşımaktadır. Bir çok kez elden geçirilen türbenin 19'uncu yüzyılın ilk yarısında inşa edildiği söylenebilir.

Denizli Gezilecek Yerler

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Denizli-Ankara kara yolu 30 kilometre takip ile Kaklık Mahallesi'nden kuzey yöndeki Denizli-Uşak Yoluna girilerek 60 kilometre Çivril İlçesi'ne gelinir. Çivril'den kuzeydoğu yöndeki Isparta-Uşak kara yolundan yaklaşık 10 kilometre gidilerek Işıklı (Beldesi) Mahallesi'ne gelinir. Türbe Işıklı (Beldesi) Mahallesi'nin güney kısmındaki Aşağı Mahale Camii bahçesinde yer alır. Denizli otagardan Çivril'e ve Çivril'den de Işıklı Mahallesi'ne minibüs ulaşımı vardır.
Aşağı Mahalle Camisi Işıklı (Kasabası) Mahallesi Çivril İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6650    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Mayıs 2020 Cuma