­ BARDAKÇILIK / ÇÖMLEKÇİLİK | Kültür Portalı

Bardakçılık / Çömlekçilik - Denizli

El Sanatları

Denizli’nin Serinhisar, Sarayköy, Tavas ve Çivril ilçelerinde, tarihten günümüze yapılmakta olan testi, toprak bardak, küp, saksı vb. ürünlerin üretildiği “Bardakçılık ve Çömlekçilik” geleneği bulunmaktadır. Yörede kırmızı toprak bol olduğu için hammadde olarak bu sanat dalının gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Toprak bardaklar suyu, soğuk tuttuğu için halen yaygın olarak kullanılmaktadır. Denizli’nin Tavas İlçesi, Medet (Köyü) Mahallesi’nde Anadolu’nun eski uygarlıklarından biri olan Hititliler Dönemi’ndeki gibi çanak çömlekler üretim biçiminden oluşan geleneksel seramik sanatına Terakota denilmektedir. Terakota sanatının geçmişi tam olarak bilinmemekle birlikte Hitit’lere kadar uzandığı söylenir. Terakotada esas olan seramiğin ince ve sırsız olmasıdır. Terakota sırlı seramiğe benzemez, boyası oldukça zor ve doğal olmasıdır. Seramiğin çok ince olması ve kili kille karıştırıp, toprağı toprakla boyamak ve resim yapmak işin ustalığıdır.

Görüntülenme Sayısı : 2384    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Ocak 2023 Çarşamba