­ ABDÜLLÜOĞLU EVİ | Kültür Portalı

Abdüllüoğlu Evi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Atalar Mahallesi
Adres Atalar Mahallesi 958. Sokak No:3 Pamukkale ilçesi DENİZLİ
Pafta 18L IV
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Vakfiye
Genel Tanım Atalar Mahallesi, 958 Sokak, No: 3 adresinde bulunur. Abdüllüoğlu Evi; bahçe içinde, zemin katla birlikte iki katlı, üzeri kırma çatıyla örtülü, duvarları ise kerpiç malzeme ile örülmüştür. Açık sofalı plan tipine sahip olan evin hayat bölümü doğu tarafa bakmaktadır. Üst katta sofanın etrafı ahşap sütunların taşıdığı Bursa Kemeri ile çevrelenmiştir.
Yapılan Onarımlar Restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Atalar Mahallesi, 958 Sokak, No: 3 adresinde bulunur. Abdüllüoğlu Evi; bahçe içinde, zemin katla birlikte iki katlı, üzeri kırma çatıyla örtülü, duvarları ise kerpiç malzeme ile örülmüştür. Açık sofalı plan tipine sahip olan evin hayat bölümü doğu tarafa bakmaktadır. Üst katta sofanın etrafı ahşap sütunların taşıdığı Bursa Kemeri ile çevrelenmiştir. Evin kuzeyinde ve güneyinde birer oda, ortasında da hayattan odaya dönüştürülen bir mekan bulunmaktadır. Kuzey taraftaki odanın tavanı ahşap altıgen, zincirlerin arasına yerleştirilmiş, ortasında çiçek motifi bulunan kare plakalardan oluşturulmuştur. Sofada odaya dönüştürülen bölümün tavanı ise çıtalardan dikine ağaç motifi oluşturularak yüzeyi tamamen kaplamıştır. Güney tarafındaki odanın tavanı ise, kuzeydeki odanın tavan süslemesiyle aynı özelliği taşır. Güney taraftaki odanın önündeki sofanın tavanı ise, ahşaptan yapılmış baklava dilimi motifleriyle bezenmiş, kalem işiyle noktalanarak stilize çiçek görünümü verilmiştir. Sofası ahşap sütunlu Bursa Kemeri ve tavanları ile Anadolu Türk Sanatı’nın zengin ahşap işçiliğini yansıttığı açıkça görülmektedir. Abdüllüoğlu Evi; 24.02.2003 tarihinde bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın nedeniyle, çatı kısmı tamamen yanmıştır. Evin her iki katı da kullanılmayacak şekilde yanmış, sadece evin sofası ile sofanın altında bulunan odanın yanmadığı tespit edilmiştir. Restorasyonu yapılarak onarılmıştır.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 03.07.2002 gün ve 10772 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1193    Eklenme Tarihi : 20 Ağustos 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 20 Ağustos 2014 Çarşamba