­ AHMET ŞÜKRÜ EYMİRLİOĞLU EVİ | Kültür Portalı

Ahmet Şükrü Eymirlioğlu Evi - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Aşağı Mahalle
Adres Aşağı Mahalle Cami Caddesi Acıpayam İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Malikleri
Vakfiye H.1312
Genel Tanım Denizli İli, Acıpayam İlçesi, Aşağı Mahalle, Cami Caddesi, 27-28 pafta, 119 ada, 33 no’lu 747 m2 parsel üzerinde bulunan ev iki katlıdır. Temelde taş, üst kısmı ise kerpiç malzeme ile inşa edilmiş olup, üzeri Marsilya kiremidiyle kaplı, kırma çatıyla örtülmüştür. Açık sofalı Türk Evi plan tipindeki evin zemin katı kiler, üst katı ise konut olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Dönem içinde çeşitli onarım ve yenilemeler görmüştür
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Acıpayam İlçesi, Aşağı Mahalle, Cami Caddesi, 27-28 pafta, 119 ada, 33 no’lu 747 m2 parsel üzerinde bulunan ev iki katlıdır. Temelde taş, üst kısmı ise kerpiç malzeme ile inşa edilmiş olup, üzeri Marsilya kiremidiyle kaplı, kırma çatıyla örtülmüştür. Açık sofalı Türk Evi plan tipindeki evin zemin katı kiler, üst katı ise konut olarak kullanılmaktadır. Evin batı tarafındaki üç oda doğu tarafındaki açık sofaya açılmaktadır. Ancak sonradan sofanın kuzey ve güney tarafına birer oda ilave edilmiştir. Sofaya doğu tarafında yer alan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Üst kat odalarının kapıları, tavanları, dolapları Ahşap oyma tekniğindeki bitkisel ve geometrik süslemelerle dekore edilmiştir. Konut 1830 yıllarında inşa edilmiş olup, 19 yy. sonlarındaki depremde zarar gördüğünden bu tarihlerde yenilenmiştir. Konutun oda kapısı üzerinde H.1312 tarihi okunmakta olup, bu tarihte yenilendiği düşünülmektedir. Konutta 1912-1926 yılları arasında Acıpayam Belediye Başkanlığı yapmış olan Ahmet Şükrü Eymirlioğlu oturmuştur. Günümüzde ise konut Ahmet Şükrü Eymirlioğlu’nun oğlu Osman Zabit Eymirlioğlu mirasçılarına aittir.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 25.06.2008 gün ve 1628 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1436    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ağustos 2014 Perşembe