­ BELENARDIÇ CAMİSİ | Kültür Portalı

Belenardıç Camisi - Denizli

Adı Belenardıç Camisi
Mah. Köy - Mevkii Belenardıç Mahallesi
Adres Belenardıç (Köyü) Mahallesi Pamukkale ilçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Genel Tanım Pamukkale İlçesi, Belenardıç Köyü’nde bulunan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Ahşap destekli ve ahşap tavanlı olup, inşa malzemesi moloz taştır. Duvarlar sıvalıdır
Yapılan Onarımlar 1985 yılında yıkılan batı duvarı yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Pamukkale İlçesi, Belenardıç Köyü’nde bulunan cami, kareye yakın dikdörtgen planlıdır. Ahşap destekli ve ahşap tavanlı olup, inşa malzemesi moloz taştır. Duvarlar sıvalıdır. 1985 yılında yıkılan batı duvarı yeniden yapılmıştır. Doğu cephesinde bir, güney cephesinde iki, batı cephesinde altta iki, üstte bir penceresi bulunmaktadır. Pencerelerin tümü basit dikdörtgen açıklıklar biçimindedir. Yapının üzeri toprak dam şeklinde iken, toprak tabakası alınarak kırma çatı ve kiremitle örtülmüştür. Kuzey cephesinin batısında yer alan minare, yapıya sonradan eklenmiştir. Silindir şekilli gövde, kare bir kürsü üzerinde yükselmektedir. Kesme taşla inşa edilmiştir. Harime yuvarlak kemerli dikdörtgen bir açıklıktan girilmektedir. Son cemaat yerinin tüm duvarları kalem işi süslemelerle bezenmiştir. Harim tavanı, üçü serbest, diğerleri duvarlara bitişik on dört ahşap destekle taşınmaktadır. Duvarlara bitişik destekler kare kesitli, serbest destekler sekizgen kesitlidir. Onarım görmüş olan batı duvarı hariç, son cemaat yeri ve harimin bütün duvarları zikzak motifinden oluşan yatay bir şeritle iki bölüme ayrılmış, her bölüm ayrıca dikey şeritlerle bölünerek, dikdörtgen panolar elde edilmiştir. Panolar yeşil, kahverengi, siyah ve mavi renkte muhtelif kalem işi süslemelerle doldurulmuştur. Kitabeden yapının 14 Ekim 1884 tarihinde tamamlandığı anlaşılmaktadır.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 12.06.1996 gün ve 5891 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3008    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 12 Haziran 2014 Perşembe