­ KAVAK CAMİSİ | Kültür Portalı

Kavak Camisi - Denizli

Adı Kavak Camisi
Mah. Köy - Mevkii Kızılcabölük Mahallesi
Adres Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi Kavak Mevkii Tavas İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi’nde yer alan Kavak Camisi dikdörtgen plan şemalı yapının kuzey kısmında bursa kemerleriyle birbirine bağlı altı ahşap direğin taşıdığı son cemaat bölümü bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1964 yılında minare eklenmiştir. Boya ve badana ile bakımı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kızılcabölük (Kasabası) Mahallesi’nde yer alan Kavak Camisi dikdörtgen plan şemalı yapının kuzey kısmında bursa kemerleriyle birbirine bağlı altı ahşap direğin taşıdığı son cemaat bölümü bulunmaktadır. Son cemaat yerinden harime giriş ahşap kapı ile sağlanır. Kapıda çakma tekniğinde yapılmış geometrik şekilli panolar bulunmaktadır. Harim içinde bursa kemeri ile biri birine bağlı sekiz tane ahşap direğin taşıdığı mahfil bulunmaktadır. Mahfilin güney kısmında ahşap korkulukla çevrilmiştir. Caminin minberi geometrik desenli ahşap malzeme ile yapılmıştır. Mihrap nişi sonradan seramik ile kaplamışsa da mihrabın iki yanında gömme sütunlar orijinal olup, başlıkları alçıdan yapılmış olup palmetler yerleştirilmiştir. Harimin iç duvarlarında alçı madalyonlar içinde (Allah, Muhammet ve Dört halife) adları yazılıdır. Harimin tavanı iç içe geçmiş kare formlu geçiş unsurlarıyla derinlik kazandırılmış ahşap malzeme ile yapılmıştır. Yapının ahşap elemanları ile duvarları sonradan yağlı boya ile boyanmıştır. Ahşap çatılı olup, üzeri Marsilya tipi kiremit ile örtülmüştür. Minaresi son cemaat yerinin kuzeydoğu bitişiğinde olup 1964 yılında yapılmış, silindirik formlu, tek şerefeli ve üzeri külahla örtülmüştür.
Tescil Kararı Aydın KVKBK'nun 25.10.2013 gün ve 2088 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 945    Eklenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi