­ MÜZE TEŞHİR BİNASI (ADLİYE A BİNASI) | Kültür Portalı

Müze Teşhir Binası (Adliye A Binası) - Diyarbakır

Mah. Köy - Mevkii Cevatpaşa Mah.
Adres Cevatpaşa Mah. İçkale Mevkii Sur/DİYARBAKIR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizim Bakanlığı
Yapım Tarihi 19 Y.Y
Vakfiye
Genel Tanım İç kalenin doğusunda yer alan yapı, kuzey-güney doğrultuda “U” planlıdır. Kesme bazalt taştan inşa edilmiş ve zemin+1 katlıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapılan raspa çalışmasıyla yapının orjinal duvarı ortaya çıkarılmıştır. Yapının üst örtüsü yıkılıp ahşaptan çatı yapılmıştır. Zemini betonarme mozaiktir. Yapının yer yer tuğla örgüyle örüldüğü görülmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Yapının ön cephesi yedi gözlü bir revakla verilmiştir. Her revak gözünün arkasında yuvarlak kemerli girişleri olan birer mekan konumlandırılmıştır. Bina içerisine çıkış, yuvarlak kemerli bir platformu olan merdivenlerle sağlanmaktadır. Mekanların dışarıya bakan yuvarlak kemerli pencere açıklıkları mevcuttur. Mekanlar aynı zamanda birbirine geçiş vermektedir. Zemin kattın her iki ucunda, sivri kemerli birer eyvan ve eyvanların iç kısmından girilen birer mekan bulunmaktadır. Mekanların, dışa bakan beş adet yuvarlak kemerli pencere açıklığı mevcuttur. Eyvan kemerleri örülerek kapatılmıştır. Üst kata geçiş veren betonarme merdiven, zemin kat revak kemerini kesmektedir. Mekanların Dicle nehrine bakan iki pencere açıklığı vardır. Üst kat planı zemin kat planıyla aynıdır. Revağın her iki ucunda doğu-batı yönünde uzanan bir koridor vardır. Bu koridorda, yuvarlak kemerli dokuz adet pencere açıklığı bulunmaktadır. Batı yönde yuvarlak kemerli kapısı olan bir balkon yer almaktadır. Binanın arkasına gelen doğu cephede çıkıntı yaparak konumlandırılmış bir mekan bulunmaktadır. Bu mekan, altta sivri iki kemerle birbirine bağlı olan ayaklar tarafından taşınmaktadır
Bugünkü Kullanımı Müze
Önerilen Kullanım Müze
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082(18.12.2009/2754)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1065    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Mayıs 2016 Pazartesi