­ İSKENDER PAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

İskender Paşa Camisi - Diyarbakır

Kimlik
Adı İskender Paşa Camisi
Envanter No --
Harita No --
Mah. Köy - Mevkii
Adres İskender Paşa Mah. Uzun Sokak No:3 Sur/DİYARBAKIR
Pafta 2
Ada 133
Parsel 4
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal 1
Koruma Derecesi - Çevresel 0
Koruma Derecesi - Aykırı 0
Bugünkü Sahibi 0
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel Müdürlüğü
Diğer Özellikler
Yaptıran
Yapım Tarihi 1551
Yapan
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe
Vakfiye
Genel Tanım Osmanlı döneminin önemli camilerinden birini teşkil etmekdir. Camii ve türbesi siyah beyaz kesme taştan inşa edilmiştir. Avlunun ortasında şadırvan ve güneyinde haziresi yer almaktadır
Kullanım Durumu
Koruma Durumu B
Taşıyıcı Yapı A
Üst Yapı B
Dış Yapı A
Süsleme Elemanları B
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Yapının kuzeyinde betonarme bir eklenti görülmekte, son cemaat yerinin üst örtüsü beton tabliye ile örtülmüştür. Camiinin iç kısmı boyanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Mimar Sinan eseri olan yapı, tek kubbeli ve kare planlıdır. Camii avlusunun kuzeyde ve doğuda olmak üzere iki giriş kapısı bulunmaktadır. Avlu, doğu-batı doğrultuda dikdörtgen planlı ve bazalt taş döşelidir. Avlunun ortasında, sütunlara oturan sekizgen bir şadırvan yer almaktadır. Avlunun güneyinde yer alan son cemaat yeri, kenarlarda ayaklara, ortalarda ise sütunlara oturan sivri kemerli beş gözden oluşmaktadır. Üst örtüsü, beton tabliye ile örtülüdür. Son cemaat yerinin güney cephesinde, ortada harim mekanının geniş kemerli giriş kapısı ve iki yanında sivri kemer kavsara içinde basık kemer açıklıklı ikişer dikdörtgen pencere, pencereler arasında, mukarnas dolgulu mihrabiyeler yer almaktadır. Dışa taşkın sivri kemerli niş içerisinde dikdörtgen ahşap kapıdan, camiye girilmektedir. Sivri kemerli nişin sağında ve solunda mukarnas dolgulu derin nişleri, bitişiğinde ise mahfil kısmına çıkışı sağlayan kapılar yer almaktadır. Harim mekanı, kare planlı olup tromplarla desteklenen ve sekizgen bir kasnağa oturan tek kubbe ile örtülüdür. Kubbe üzerinde aydınlatma pencerelerine yer verilmiştir. Mihrap, taştan yapılmış ve tek sıra mukarnasla bezenmiş dikdörtgen bir bordürle çevrilidir. Bordür içindeki dilimli kemerli niş, iki sütunce üzerine oturmakta ve mukarnas bezemelidir. Mihrabın sağında ahşap bir mimber yer almaktadır. Kuzeyde, giriş kapısının hemen üstünde mahfil bulunmaktadır. Harim güney duvarının alt kısımları, çinilerle süslüdür. Yapının minaresi, doğuda camiye bitişik olarak yapılmıştır. Kare kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir. Şerefenin alt kısmı mukarnaslıdır. Caminin güneyinde hazire bölümü bulunmaktadır.
Su VAR
Elektrik VAR
Isıtma VAR
Orjinal Kullanım Cami
Bugünkü Kullanımı Cami
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082 (18.12.2009/2754)
Yayın Dizini
Ekler
Revizyon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1649    Eklenme Tarihi : 06 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma