­ ATLI KAPI VE UZANTISI SURLAR | Kültür Portalı

ATLI KAPI VE UZANTISI SURLAR - Düzce

Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Merkez İlçe (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Adres Düzce İli Merkez İlçe (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi
Yapım Tarihi Helenistik-Roma
Kültür Dönemi Helen - Roma
Kitabe Lento üzerinde at tasviri ve Grekçe bir yazıt bulunan bir Prusiaslı'nın annesine yaptırdığı mezar steli yer almaktadır.
Vakfiye Lento üzerinde at tasviri ve Grekçe bir yazıt bulunan bir Prusiaslı'nın annesine yaptırdığı mezar steli yer almaktadır.
Genel Tanım Düzce İli, Merkez İlçesi, (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesi'nde bulunan 1. grup anıt eser atlı kapı ve uzantısı surlar, Prusias ad Hypium antik kentinin giriş kapısıdır. Sur duvarları farklı dönemlerde onarım sırasında yazıtlı devşirme malzemelerde kullanılmıştır. At kabartmalı kapı lentosu yerel kalker malzemeden yapılmıştır. Lento üzerinde at tasviri ve Grekçe bir yazıt bulunan bir Prusiaslı'nın annesine yaptırdığı mezar steli yer almaktadır. Surların yaklaşık 200 m kadarı koruna gelmiştir. Helenistik ve Roma Dönemi'ne ait olan Atlı Kapı ve uzantısı surların yüzölçümü 4559,5 m2'dir. Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 02.07.1987 tarih ve 3444 sayılı kararıyla tescil edilmiştir. Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 09.05.2012 tarih ve 378 sayılı kararıyla güncellenmiştir. Kadastral Durumu: Parsel-1788-1789-1790-1794-1795-1800-1801-1802-1804-1924
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Sur duvarları farklı dönemlerde onarımlar geçirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Düzce İli, Merkez İlçesi, (Konuralp) Çiftepınarlar Mahallesinde bulunan 1. grup anıt eser atlı kapı ve uzantısı surlar, Prusias ad Hypium antik kentinin giriş kapısıdır. Sur duvarları farklı dönemlerde onarım sırasında yazıtlı devşirme malzemelerde kullanılmıştır. At kabartmalı kapı lentosu yerel kalker malzemeden yapılmıştır. Lento üzerinde at tasviri ve Grekçe bir yazıt bulunan bir Prusiaslı'nın annesine yaptırdığı mezar steli yer almaktadır. Surların yaklaşık 200 m. kadarı koruna gelmiştir.
Orjinal Kullanım Sur
Bugünkü Kullanımı Sur
Önerilen Kullanım Sur
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 02.07.1987 tarih ve 3444 sayılı kararı.
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 49

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3664    Eklenme Tarihi : 04 Aralık 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Aralık 2015 Cuma