­ BÜYÜK (YENİ) CAMİİ | Kültür Portalı

BÜYÜK (YENİ) CAMİİ - Düzce

Adı BÜYÜK (YENİ) CAMİİ
Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Merkez İlçe Camikebir Mahallesi
Adres Düzce İli Merkez İlçe Camikebir Mahallesi
Pafta 20M4b
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce İli, Merkez İlçe, Camikebir Mahallesi, 20M4b pafta, 186 ada, 2 parsel de yer alan cami, 35,60x22,90m. ölçülerinde dikdörtgen planlı olarak 1912 yılında yapılmıştır. 1,10 m. kalınlığındaki dış duvarları moloz taş köşeleri kesme taştan yapılmıştır. Alt katlarında doğu batı cephesindeki 1,40 m. genişliğinde 3,42 m. yüksekliğindeki 5 adet pencerelerin üstü yuvarlak kemerli olarak kesme taştan pervazlarla çevrilmiştir. Doğu batı yönlerinde camiye girişi sağlayan birer tane yuvarlak kemerli taş pervazlı tali kapı yerleştirilmiştir. Ana giriş kuzey cephesindedir. Kapının her iki üst köşesine birer rozet işlenmiştir. Kapının üst kemerine 1328 Hicri ( 1910 Miladi) tarihi yazılıdır. Caminin çatısı ahşap olup piramit şeklindedir. Üzeri İspanyol kiremitle kaplıdır. Caminin kuzey batı köşesinde tek şerefeli bir minaresi bulunmaktadır. Cami iç yapısında 4 ayak üzerine orta da bir büyük kubbe, dört tarafında dikdörtgen tonozlu kubbelerle desteklenmiştir. Mihrabı alçıdan minberi ise ceviz ağacından panolar halinde geçmeli olarak yapılmıştır. 1999 depreminde yıkılan cami yerine 36,20x22,60 m. ebatında dört kubbeli iki minareli olarak yapılarak ibadete açılmıştır. Yeniden yapılan cami özgün yapısını büyük ölçüde yitirmiştir. Dikdörtgen planlı mimari tarzına sahip olan cami 2470 m2'dir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1999 depreminde yıkılan cami yerine 36,20x22,60 m. ebatında dört kubbeli iki minareli olarak yapılarak ibadete açılmıştır. Yeniden yapılan cami özgün yapısını büyük ölçüde yitirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Düzce İli, Merkez İlçe, Camikebir Mahallesi, 20M4b pafta, 186 ada, 2 parsel de yer alan cami, 35,60x22,90m. ölçülerinde dikdörtgen planlı olarak 1912 yılında yapılmıştır. 1,10 m. kalınlığındaki dış duvarları moloz taş köşeleri kesme taştan yapılmıştır. Alt katlarında doğu batı cephesindeki 1,40 m. genişliğinde 3,42 m. yüksekliğindeki 5 adet pencerelerin üstü yuvarlak kemerli olarak kesme taştan pervazlarla çevrilmiştir. Doğu batı yönlerinde camiye girişi sağlayan birer tane yuvarlak kemerli taş pervazlı tali kapı yerleştirilmiştir. Ana giriş kuzey cephesindedir. Kapının her iki üst köşesine birer rozet işlenmiştir. Kapının üst kemerine 1328 Hicri ( 1910 Miladi) tarihi yazılıdır. Caminin çatısı ahşap olup piramit şeklindedir. Üzeri İspanyol kiremitle kaplıdır. Caminin kuzey batı köşesinde tek şerefeli bir minaresi bulunmaktadır. Cami iç yapısında 4 ayak üzerine orta da bir büyük kubbe, dört tarafında dikdörtgen tonozlu kubbelerle desteklenmiştir. Mihrabı alçıdan minberi ise ceviz ağacından panolar halinde geçmeli olarak yapılmıştır. 1999 depreminde yıkılan cami yerine 36,20x22,60 m. ebatında dört kubbeli iki minareli olarak yapılarak ibadete açılmıştır. Yeniden yapılan cami özgün yapısını büyük ölçüde yitirmiştir. Dikdörtgen planlı mimari tarzına sahip olan cami 2470 m2'dir.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 03.04.1990 tarih ve 1194 sayılı kararı
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 35