­ KONUT-AKÇAKOCA (YUKARI MAHALLE) | Kültür Portalı

KONUT-AKÇAKOCA (Yukarı Mahalle) - Düzce

Adı KONUT-AKÇAKOCA (Yukarı Mahalle)
Mah. Köy - Mevkii Düzce ili, Akçakoca ilçesi, Yukarı Mahalle
Adres Düzce ili, Akçakoca ilçesi, Yukarı Mahalle
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce ili, Akçakoca ilçesi Yukarı Mahalle, kentsel sit alanında 273 ada 15 parselde bulunan yapı, zemin+2 katlıdır. Taş temel üzerine ahşap çatkılı yapım tekniğinde inşa edilen yapının yalı baskısı ahşap kaplamadır. Yapının 3. katı tüm cephelerde çıkmalıdır. Ön cephedeki çıkma ve cumba boydan boya ahşap eliböğründe ile desteklenmiştir. İki giriş kapısı olan yapının dikdörtgen özgün formdaki pencereleri giyotin tiptedir. Yapının giriş katında cephesi süslü bir ocak bulunmaktadır. 3. katta cumba altında üç eşkenar dörtgen sıralı motif ile alttan kaplama tavan göbeği geometrik bezemelerle süslenmiştir. Kırma çatılı, alaturka kiremitlidir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Düzce ili, Akçakoca ilçesi Yukarı Mahalle, kentsel sit alanında 273 ada 15 parselde bulunan yapı, zemin+2 katlıdır. Taş temel üzerine ahşap çatkılı yapım tekniğinde inşa edilen yapının yalı baskısı ahşap kaplamadır. Yapının 3. katı tüm cephelerde çıkmalıdır. Ön cephedeki çıkma ve cumba boydan boya ahşap eliböğründe ile desteklenmiştir. İki giriş kapısı olan yapının dikdörtgen özgün formdaki pencereleri giyotin tiptedir. Yapının giriş katında cephesi süslü bir ocak bulunmaktadır. 3. katta cumba altında üç eşkenar dörtgen sıralı motif ile alttan kaplama tavan göbeği geometrik bezemelerle süslenmiştir. Kırma çatılı, alaturka kiremitlidir. İç sofalı plan tipindeki yapının yüzölçümü 413,37 m2 olup,19.yy dönemine aittir.
Önerilen Kullanım Konut
Tescil Kararı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 02.06.1996 tarih ve 4637 sayılı kararı
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Tescilli Yapılar-Sivil Mimari Yapılar Sayfa 147