­ MEHMET ARİF BEY KÖŞKÜ-AKÇAKOCA | Kültür Portalı

MEHMET ARİF BEY KÖŞKÜ-AKÇAKOCA - Düzce

Adı MEHMET ARİF BEY KÖŞKÜ-AKÇAKOCA
Mah. Köy - Mevkii Düzce ili, Akçakoca İlçesi, Osmaniye Mahallesi
Adres Düzce ili, Akçakoca İlçesi, Osmaniye Mahallesi
Yapım Tarihi 20.yy
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce ili, Akçakoca ilçesi, Osmaniye Mahallesi, 59 ada, 28 parselde 1. grup anıt eser olan Mehmet Arif Bey Köşkü, zemin+2 +çatı katlı ahşap binadır. Zemin kat duvarlarının taş ve tuğla ile yapıldığı, diğer kat duvarlarının ahşap ile kaplandığı görülmektedir. Köşke güneyden ve kuzeyden çift yönlü merdivenlerle girilmektedir. Zemin+1. ve zemin+2. kat iç sofa planlıdır. Merdiven sofa ortasında yer almaktadır. Sofa ahşap konsollarla çıkıntı yapmaktadır. Çatı katı orta sofalı planlıdır. Sofa balkonla sonlandırılmaktadır. Köşkün doğu ve batı yönünde odalar, mutfak, banyo ve tuvalet yer almaktadır. Her iki kattada plan benzerlik göstermektedir. Çatı katı dört yandan aydınlanan geniş bir salon görünümündedir. Köşkte her odada tavan-taban ahşap gömme dolaplı, bazı odalarda basit şömine ve her katta baş oda tavanı basit işli göbeklidir. Binanın dış kısmı tamamen ahşap kaplamalı ve çatı saçakları ahşapla dantel gibi işlenmiştir. Yapı beşik çatılıdır.
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Düzce ili, Akçakoca ilçesi, Osmaniye Mahallesi, 59 ada, 28 parselde 1. grup anıt eser olan Mehmet Arif Bey Köşkü, zemin+2 +çatı katlı ahşap binadır. Zemin kat duvarlarının taş ve tuğla ile yapıldığı, diğer kat duvarlarının ahşap ile kaplandığı görülmektedir. Köşke güneyden ve kuzeyden çift yönlü merdivenlerle girilmektedir. Zemin+1. ve zemin+2. kat iç sofa planlıdır. Merdiven sofa ortasında yer almaktadır. Sofa ahşap konsollarla çıkıntı yapmaktadır. Çatı katı orta sofalı planlıdır. Sofa balkonla sonlandırılmaktadır. Köşkün doğu ve batı yönünde odalar, mutfak, banyo ve tuvalet yer almaktadır. Her iki kattada plan benzerlik göstermektedir. Çatı katı dört yandan aydınlanan geniş bir salon görünümündedir. Köşkte her odada tavan-taban ahşap gömme dolaplı, bazı odalarda basit şömine ve her katta baş oda tavanı basit işli göbeklidir. Binanın dış kısmı tamamen ahşap kaplamalı ve çatı saçakları ahşapla dantel gibi işlenmiştir. Yapı beşik çatılıdır. Konut, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurul'nun 06.12.1985 tarih ve 1658 sayılı kararı ile tescil edilmiştir. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 12.10.2993 tarih ve 3200 sayılı kararı ile güncellenmiştir.
Önerilen Kullanım Konut
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 06.12.1985 tarih ve 1658 sayılı Kararı
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Sivil Mimari Yapılar Sayfa 169