­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ÖĞELERİ: KIRMIZI DİPLİ MUM | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Öğeleri: Kırmızı Dipli Mum - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Kırkpınar’ın davet simgesi Kırmızı Dipli Mum’dur. Kitle iletişim araçlarının yaygın olmadığı dönemlerde Kırkpınar Ağası tarafından, Mart ayından itibaren kasaba ve köylere, pehlivanlara ve tanınmış kişilere gönderilir ve bu kişiler Kırkpınar'a davet edilirdi. Halk arasında sıkça kullanılan “kırmızı dipli mumla çağırmak” deyimi de buradan gelmektedir. Kırkpınar'ın olmazsa olmazlarındandır. Bugün sembol olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde Edirne Belediye Başkanı, Edirne Valisi ve Kırkpınar Ağası ile birlikte devlet protokolünü Ankara'da makamlarında ziyaret ederek, kendilerini Kırmızı Dipli Mum ile Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne davet etmektedir.
Kent esnafı da davul-zurna eşliğinde ziyaret edilerek kırmızı dipli mum ile Kırkpınar Yağlı Güreşlerine davet edilmektedir.

Kaynak: Alper Yazoğlu, Balkanlardaki Türk Yağlı Güreşleri Kırkpınar I-II, Özofset - Edirne Valiliği, 81 İlde Kültür ve Şehir, 2013, İstanbul

Görüntülenme Sayısı : 3001    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Eylül 2021 Pazartesi