­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ÖĞELERİ: PEŞREV | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Öğeleri: Peşrev - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

PEŞREV

Güreş terminolojisinde peşrev; pehlivanların güreşten önce maneviyatlarını yükseltmek ve seyircinin zevkini okşamak maksadıyla yaptıkları ısınma ve kültür-fizik hareketleridir. Pehlivan peşrevle; kaslarını, nefsini, kalbini ve beynini başlayacak olan güreşe hazırlar.

Peşrevde geleneksel olarak; üç adım ileri, üç adım geri gidildikten sonra sol diz üzerine çökülüp sağ el önce yere, sonra dize, dudağa ve alna gelecek şekilde üç defa değdirilir. Bazı pehlivanlar çimenlerden bir tutam kopartıp dişleriyle ısırırlar. Ardından “Hayda bre pehlivan” nidasıyla ayağa kalkılır. Karşılıklı olarak çayırda hasımlarla yüz yüze gelecek şekilde ileri geri yürünür. Bu gidiş gelişlerde pehlivanlar birbirini tartarlar. Yani; karşılıklı paçalar yoklanır, sırtlar sıvazlanır ve kucaklayarak hasım tartılır. Pehlivanlar birbirine el ense çekerek kuvvet yoklaması yaparlar ve ardından güreşe bu ısınma hareketlerinden sonra başlanır.

Günümüzde final güreşinde cazgırlar da başpehlivanlarla birlikte peşrev yapmaktadırlar.

KAYNAKÇA: Kemal Temizoğlu, Ata Sporu Yağlı Güreş ve Kırkpınar, Tunagür Yayınevi

Görüntülenme Sayısı : 5124    Eklenme Tarihi : 26 Haziran 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 28 Haziran 2018 Perşembe