­ HIDIR AĞA CAMİİ | Kültür Portalı

HIDIR AĞA CAMİİ - Edirne

Yapım Tarihi 1428/9
Kitabe Yok
Genel Tanım Üzeri kubbeyle örtülü kâgir caminin son cemaat yeri ve minaresi bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Üç yönden düşük kotlu bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Küçük bir hazireye sahiptir. Caminingüney batı ve güney doğu cepheleri düzgün kesme taşla,kuzey doğu ve kuzey batı cepheleri moloz taşla örülmüştür. Kareplanlı olarak inşa edilmiştir. Üzeri sekizgen kasnağa oturan kurşun kaplı bir kubbeyle örtülüdür. Yan ve kıble cephelerinde beşer pencere açılmıştır. At sırada yer alan ikişerli pencereler kanatlı üst sıradakiler revzenlidir. Caminin kuzey köşesinde, beden duvarı yaslı olarak yer alan minare kare kesitli bir kaideye oturmaktadır. Kaidenin üst köşeleri pahlanarak silindirik gövdeye geçiş sağlanmıştır. Şerefe özgün olmayıp sade ve basittir. Üzeri kurşun kaplı konik bir külahla örtülüdür. İki gözlü son cemaat yeri, yanlarda birer paye, ortada bir sütunla taşınmaktadır. Sekizgen kasnağa oturan iki kubbeyle örtülüdür. Harim kapısı cephenin sağ kenarında yer almaktadır. Cephe ortasında bir mihrap sağında bir pencere yer almaktadır. Silmelerle çerçeve içine alınmış basık kemerli giriş kapısı ahşap kanatlıdır. Kubbeye geçiş prizmatik üçgenlerle sağlanmıştır. Yan cephelerin ortalarına birer niş açılmıştır. Köfeki taşıyla yapılmış olan mihrap, silmelerle çerçeve içine alınmış olup mukarnaslı yaşmağa sahiptir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2258    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi