­ İSMAİL AĞA CAMİİ | Kültür Portalı

İSMAİL AĞA CAMİİ - Edirne

Pafta 51L-3d
Yaptıran İsmail Ağa
Genel Tanım Tek kubbeli, son cemaat yeri olan kagir cami.
Yapılan Onarımlar 2005 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Cami, güneyden kuzeye doğru eğimli bir arazi üzerine küçük bir bahçe içinde inşa edilmiştir. Kare planlı cami moloz taşla inşa edilmiştir. Üzeri kurşun kaplı kubbeyle örtülüdür. Kıble cephesinde iki adet alt pencere ve üç adet revzenli üst pencere açılmıştır. Orta pencere daha yüksektir. Güneybatı cephesinde yalnızca üst sıra pencereler açılmıştır. Kuzeydoğu cephesi kıble cephesiyle aynı düzendedir. Minare caminin kuzey köşesindedir. Moloz taş ve tuğlayla yapılmış kaidesi fazla yüksek değildir. Pabuç kısmı mukarnas geçişlidir. Gövdenin alt kısmı silme kuşaklarıyla tezyin edilmiştir. Bu bölümün üzerinde devam eden çok gen kesitli gövde sonradan yapılan kısımdır. Minare camiyle nispetsiz bir şekilde uzundur. Son cemaat yeri ahşap bir sundurmayla örtülüdür. Bu bölüme sonradan bir mezar konulmuştur.Cephenin sağ kenarında pencere, sol kenarında harim kapısı ve ortada mihrap yer almaktadır. Kapı mermer öveli ve basık kemerlidir. Üzerinde tuğladan hafifletme kemeri vardır. Kare planlı harimde kubbeye geçiş prizmatik üçgenlerle sağlanmıştır. Yarım sekizgen kesitli mihrap nişi mukarnaslı yaşmağa sahiptir. Yaşmağın köşeliklerinde çarkıfelek motifleri vardır. ahşapminber ve vaaz kürsüsü sade ve günümüz işidir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2461    Eklenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi