­ LALAPAŞA MERKEZ CAMİİ | Kültür Portalı

LALAPAŞA MERKEZ CAMİİ - Edirne

Envanter No LP A7
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Cumhuriyet Caddesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Lalapaşa Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taştan ve tuğladan yapılmış,diktörgen planlı bir yapıdır.Osmanlı Dönemi'inde kiliseden camiye çevrilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İlk yapıldığında kilise iken daha sonra camiye çevrilmiştir. Kesme taş ve tuğla malzemeyle yapılan dikdörtgen planlı bina doğu-batı doğrultusunda uzanmaktadır. Üzeri kiremit kaplı ahşap çatıyla örtülüdür. Yapının apsisi yıkılmış ve yerine örülen doğu duvarında basık kemeri küçük bir pencere açılmıştır. Yapının güney cephesindeki pencereler orijinal haliyle açık durumdadır. Ayrıca cephenin batısında, büyük bir olasılıkla kilise görevlilerinin kullandığı ve camiye dönüştürülürken kapatılan bir kapıya ait izler vardır. Batı cephesine, düzgün kesilmiş volkanik tüf taşı ile yeni bir giriş açılmıştır. Payeler üzerine oturan üç gözlü son cemaat yeri şeklindeki girişin sağ gözü odaya dönüştürülmüş, sol gözünün önüne de minare gelmektedir. Yuvarlak kemerli kapı açıklığı ile ibadet mekânına girilmektedir. Son cemaat yerinde iki sütunceli, yuvarlak kemerli bir nişi bulunmaktadır. Bu nişin iki tarafında birer pencere vardır. Ana mekân sade bir görünüme sahiptir. Mihrap güney duvarında yer almaktadır. Yapı süsleme açısından oldukça sade bir görünüme sahiptir. Mekân sade ve düz bir tavanla örtülüdür.
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 15.03.1980 tarih ve 11869 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1607    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 20 Şubat 2018 Salı