­ MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

MERZİFONLU KARA MUSTAFA PAŞA ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Mimar Sinan Caddesi
Pafta 50L-2a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Merzifonlu Kara Mustafa Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı ve kesme taşlı yapılmış olan çeşmenin kırma çatısı, alaturka kiremit kaplıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yamuk dikdörtgen planlı bir kütleden meydana gelen çeşmenin yüksekliği 6.50 m., genişliği 8.74 m.’dir. Güneye bakan ön cephede, merkezde sivri kemerli derin bir niş bulunmaktadır. Niş içinde 0.40x1.08 m. ölçülerinde dikdörtgen bir ayna taşı bulunur. Ayna taşının merkezinde, dilimli bir sağır kemer motifi bulunmaktadır. Selvilerin gövdeleri taranmıştır. Selvilerin ortasına, üstte, göbeği yıldız çiçeğinden gelişen bir rozet yerleştirilmiştir. Rozetin alt kısmında, selvilerin arasında musluk lülesi vardır. Dilimli sağır kemerin üstünde dikdörtgen bir pano içine alınmış kartuş bulunmaktadır. Ön cephede niş boyunca uzanan dikdörtgen bir tekne şeklinde mermerden yapılmış bir su yalağı bulunmaktadır. Yalak genişliği 0.51 m., derinliği 0.65 m. dir. Yalağın iki tarafında yalak yüksekliği boyunca oluşturulmuş oturma sekileri bulunur. Sivri kemerde kilit taşı mermerden yapılmıştır ve üzerinde rozet bulunmaktadır. Kilit taşının hemen üzerinde çeşmenin kitabesi bulunmaktadır. Kitabe bordürleri, rumilerle işlenmiş yekpare bir mermer levha üzerine işlenmiştir. Çeşmenin daha geniş bir yüzeye sahip olduğu doğu cephesinde ise sağ köşeye yakın bir yerinde sivri kemerli derin bir niş bulunmaktadır. Sivri kemerli nişin yüzeyi boş bırakılmış olup merkezinde lüle deliği bulunur. Burada da niş boyunca uzanan mermer su yalağı bulunur. Sivri kemerin sağ üst köşesinde yine sivri kemer şeklindeki açıklığa sahip olan hazne penceresi bulunur. Çeşmenin en önemli özelliği Edirne’nin en büyük çeşmesi olmasıdır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme