­ SARI SELİM CAMİİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SARI SELİM CAMİİ ÇEŞMESİ - Edirne

Pafta 50L-2a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıs
Genel Tanım Düz damlı çeşmenin yapımında, arkada iki adet ve önde dört adet taş kullanılmıştır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme doğu-batı doğrultusunda kareye yakın bir kütle üzerine oturmaktadır. Bitişiğindeki cami bahçe duvarına bağımlı olan çeşmenin, yüksekliği 2.25 m. ve genişliği 2.23 m. dir. 0.16x 2.06 m. ölçülerinde, fazla derin olmayan çeşme, nişini örten sivri kemer köşelerdeki iki taş blok üzerine oturmuştur. Ayna taşı bulunmayan çeşmenin, kurnası kırıldığından lüle deliği kapatılmıştır. Yapının önünde 1.25 m. uzunluğunda, 0.57 m. genişliğinde ve yaklaşık 0.25 m. derinliğinde yalağı bulunmaktadır. Bu yalağın iki tarafında üzeri mermer kaplamalı oturma sekileri yer alır. Yapıda saçak kısmı onarım öncesi iki sıra düz profilli silme ile hareketlendirilmeye çalışılmışken, onarım ile birlikte saçak, bir sıra düz profilli silmeyle geçilmiştir. Hazne örtüsü önden arkaya doğru hafif meyillidir. Yapıda hiç bir süsleme unsuru bulunmaz. Çeşmenin inşa tarihiyle ilgili kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Çeşme yapılan onarımlardan dolayı özgünlüğünü büyük oranda kaybetmiştir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Kullanılmıyor