­ ÇÖMLEKÇİLİK | Kültür Portalı

Çömlekçilik - Elazığ

El Sanatları

İnsanlığın belki de en eski sanatı olarak kabul edilen, Elazığ civarında yapılan arkeolojik kazılarda Paleolotik çağa kadar uzandığı anlaşılan çömlekçilik sanatı, yörede binlerce yıldır yaşamaktadır. İlimizin Sivrice İlçesi'ne bağlı Uslu Köyü'nde halen geleneksel usullerle ve kadınlar tarafından çok güzel çanak ve çömlek işleri yapılmaktadır. Elazığ şehir merkezinde de çömlek atölyesi bulunmaktadır. Çömlekçilikte su testileri, güveç, tandır malzemesi ve küpler başta gelir. Küplerde kışlık peynir, turşu, pestil, kavurma gibi erzak bulundurulur. Zahirenin korunduğu ve saklandığı depo küpler toprak kaplar, arı kovanları olarak kullanılan küpler de yapılmaktaydı. Kimi küplerde kabartma güneş kurusu, beş çengel, güneş gölü, beş benek, insan figürleri gibi işaretlerin de bulunduğu görülmüştür.

Görüntülenme Sayısı : 4682    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Ekim 2020 Perşembe