­ AHİ MUSA MESCİDİ VE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Ahi Musa Mescidi ve Türbesi - Elazığ

Adı Ahi Musa Mescidi ve Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Genel Tanım Mescit ve türbeden oluşan yapı Harput Mahallesi'nde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Harput Mahallesi Ahi Musa Mahallesi, Esadiye Cami’nin güneyinde yer almaktadır. Yapının bir kitabesi olmadığı için inşa tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Yapı, kimi kaynaklarda Artuklu, kimi kaynaklarda Selçuklu kimi kaynaklarda ise daha önceki dönemlerde kopyası alınan kitabesine göre 607 H. (1185 M.) tarihlendirmektedirler. Yapıyı Ahi Musa Hervi (Herdi) namında bir zat yaptırmıştır. Yapının, Darü-l Hadis olarak Esadiye Cami ve Medresesinin bir ünitesi olduğu, mimari açıdan benzer özellikler taşıdığı ileri sürülmektedir Mescit ve türbe doğu-batı doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlıdır. Türbe mescidin güney duvarına bitişik ve mescidin yarısı kadar bir ölçüye sahiptir. Yapıya doğudan tek girişli bir kapıyla önce mescide sonrada mescidin güney duvarından açılan bir kapı ile türbeye geçilmektedir. Mescit bölümünde kuzey-güney yönlü atılan kemerler mescidi üç bölüme ayrılmıştır. Batıda güney duvarında mihrap nişi, orta bölümden türbeye geçiş ve doğuda ise mescit girişi olarak. Kuzey duvarında pencere açıklıkları, türbe bölümü doğu cephesinde de bir pencere açıklığı mevcuttur. Mescit ve türbe içten beşik tonozla, dışta ise çatı ile örtülüdür. Türbe bölümünde yatanlardan uzun olan mezar Ahi Musa Hervi (Herdi)’ ye ait olduğu, diğer mezarların ise aynı soydan gelen “Esseyyid Hasan” ve “Seyyid Ahmet’e” aittir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe