­ ALAADDİN BEY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Alaaddin Bey Çeşmesi - Elazığ

Adı Alaaddin Bey Çeşmesi
Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez/ Harput Mahallesi
Vakfiye Var
Genel Tanım Harput Mahallesi'nde bulunan yapı bağımsız çeşme grubunda olup tek cepheli olarak inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı olan yapı eyvan tiptedir.
Yapılan Onarımlar Karayolları 8. Bölge Müdürlüğünce onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Ağa Camii’nin kuzeydoğusunda, Nasreddin Hoca Sokağı üzerinde yer almaktadır. Kitabesi üzerinde görülen H.988 (M.1580-1581) yılı çeşmenin yapım tarihi olarak kabul edilir. Eyvanlı tipte olup kesme taşlarla örülmüştür. Dikdörtgen forma sahip olan çeşme 375 x155 cm ölçülerindedir. Yuvarlak olan kemer, 250 cm uzunluğunda, 255 cm yüksekliğindedir. Sonradan monte edildiği anlaşılan mermerden yapma ayna taşı mevcuttur. Ayna taşı üzerinde halihazırda aktif olmayan bir adet lülesi bulunmaktadır. Yine mermerden yapılmış dikdörtgen formda su yalağı mevcuttur. Ayna taşı üst kısmında da kemerli bardaklık, bu bardaklık üzerinde ise iki adet kitabesi mevcuttur. Kitabede (Alaaddin Hacı Hüseyin 988) okunabilmektedir. Kemerin sağında iki adet, solunda da iki adete olmak üzere, duvar içine yerleştirilmiş toplamda 4 adet süsleme öğesi bulunmaktadır. Bu süsleme öğeleri çıkıntılı şekilde yapılmıştır. Yapının üst örtüsü (restorasyon çalışmalarından sonra) kesme taşlardan kırma çatı şeklinde yapılmıştır.
Tescil Kararı 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 584    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Ocak 2024 Cuma