­ BUZLUK MAĞARASI DOĞAL SİT ALANI | Kültür Portalı

Buzluk Mağarası Doğal Sit Alanı - Elazığ

Adı Buzluk Mağarası Doğal Sit Alanı
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Harput’un kuzeyinde Güllübağ Mevkii’nde takriben 13 km.lik mesafede yer almaktadır. Kalker kayalıklardan oluşmaktadır. Oldukça sarp bir yapıya sahiptir. Mağarada yazın sürekli kar ve buz bulunmaktadır. Kışın ise mağara içinde sıcak bir hava mevcuttur. Mağara jeolojik hava sirkülasyon sebebiyle iki bölümden ibaret olup birisi karlık, diğe¬ri buzluk bölümüdür. 20. yy.ın başlarına kadar yaz mevsiminde; Harput halkının Buz ihtiyacını bu mağaradan karşıladığı bilinmektedir. Yine Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bir mesire yeri olarak geçen buzluğun Ankuzu Baba ve Gavurtaşı ile beraber Harput'un tanınmış kayalıkları olduğu belirtilmektedir. Buzluğun hemen üzerindeki sarp kayalıklar halk tarafından Kale olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle Buzluk, Gavurtaşı ve Ankuzu kayalıkları Harput'un kuzeyinde tabii bir set olarak bölgeyi kuşatmaktadır. Buzluk mağarası halen özelliklerini korumakta olup yöre halkı kar ve buz çıkarmakta, mesire yeri olarak kullanılmaktadır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0