­ ÇEŞME (HANKENDİ BELDESİ DOĞAN SOKAK) | Kültür Portalı

Çeşme (Hankendi Beldesi Doğan Sokak) - Elazığ

Adı Çeşme (Hankendi Beldesi Doğan Sokak)
Mah. Köy - Mevkii Hankendi Beldesi, Dilek Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ İli, Merkeze bağlı Hankendi Beldesi, Dilek Mahallesi, Doğan Sokakta bulunan çeşme, kesme taşlardan yapılmış, 2 adet 3 dilimli kemerden oluşan küçük nişleri ve kitabesi bulunmakta olup önünde betondan suyolu yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı ankendi Beldesi, Dilek Mahallesi Doğan Sokak üzerinde yer almaktadır. Batı cephesi üzerinde iki adet kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabelerin üzeri boyandığı için inşa yılı hakkında bilgi sahibi olunamamıştır. Dikdörtgen planlı, tek cepheli olan yapı eyvan tipindedir. Doğuya bakan ön cephede düzgün kesme ve kaba yonu taş birlikte kullanılmıştır. Arka ve yan cepler ise sıvalı ve boyalıdır. Suyun çıkışı sonradan takıldığı anlaşılan genişçe metal bir boru ile sağlanmıştır. Metal borunun üzerinde ikişer adet kaş kemerli taş nişi bulunmaktadır. Bu tas nişlerinin üzerinde biri kare biri de dikdörtgen olan iki adet Osmanlıca kitabe bulunmaktadır. Üç satırdan oluşan kare kitabe 30x30 cm, 8 satırdan oluşan dikdörtgen kitabe ise 22x50 cm ölçülerindedir. Sonradan yapılmış ters "T" şeklinde bir adet yalağı mevcuttur. Düz damlı olan üst örtüsünü üzeri betonla sıvanmıştır.
Tescil Kararı Karar Tarihi: 30.03.2005 KARAR NO: 203

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 259    Eklenme Tarihi : 15 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 14 Mart 2024 Perşembe